Každou sudou středu až do listopadu budou lidé moci nakupovat ve stáncích na Masarykově náměstí české potraviny. „Otevřeno bude vždy od desíti hodin ráno do čtyř hodin odpoledne. „V nabídce budou například sýry nebo máslo vyráběné tradičním způsobem, zabíjačkové výrobky, uzeniny. Mezi nimi například i dančí nebo jelení salámy a klobásy," vyjmenovala sortiment mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Dřevěné stánky, které město používá při vánočních a velikonočních jarmarcích, farmáři nevyužijí, budou mít svoje vlastní. „Na náměstí se budou objevovat až do 13. listopadu, kdy trhy skončí," upřesnila mluvčí.

O účasti na trzích uvažuje také třeba výrobce koření bez glutamátu a přidané soli. „Vyškov pro nás není daleko, náměstí mi připadá jako dobré umístění, takže uvidíme, jaké jsou podmínky účasti. Zájem bychom měli," podotkla jednatelka společnosti Davídkovo koření Silvie Jurásková.

Tradici farmářských trhů se rozhodli založit také ve vyškovském pivovaru. „Letos už jsme jedny měli, a to v dubnu, do konce roku se budou konat ještě třikrát. Ty nejbližší budou v sobotu 15. června, potom budou vždy po dvou měsících," uvedl vedoucí obchodu a marketingu pivovaru Roman Holoubek.

Trhy v areálu pivovaru mají podle něj vždy ještě přidanou hodnotu. „Není to jen o prodeji regionálních výrobků, ale vždy to oživujeme nějakou kulturní nebo gastronomickou akcí. Míváme také soutěže pro děti," upřesnil Holoubek.

Slovo farmářské mají v názvu také tradiční trhy na vyškovském letišti, regionální výpěstky se na nich však objevují spíš sporadicky. „Nijak nerozlišujeme, kdo přijede s jakým zbožím, záleží na obchodnících. Stává se, že třeba trhovec prodává proutěné zboží a vedle má třeba dvě bedničky domácích brambor," podotkl František Pospíšil, který má organizaci prodejních trhů na letišti na starosti.

Ve Slavkově ne

Před dvěma lety se pokusili uspořádat farmářské trhy také ve Slavkově u Brna. Od té doby se však podobná akce ve městě neopakovala a nechystá se ani letos. „V roce 2011 to byl doprovodný program Dnů Slavkova, letos však nic takového neplánujeme," potvrdil slavkovský starosta Ivan Charvát.

Vyškovské farmářské trhy mají mimo jiné pozvednout náměstí, které je i přes svůj potenciál často nevyužité. Vánoční a velikonoční trhy lidem připadají nepříliš lákavé. „Bohužel toho moc nenabízejí. Často nějaké šály nebo bižuterii. Jednou jsem si ale koupila květinu na hrob. Že náměstí lidi moc nezajímá, je škoda. Přitom já si tam často na lavičku ráda sednu," řekla už před časem například Vyškovanka Jaroslava Šimáčková.

Koncept farmářských trhů už několik let funguje v Brně, lidé ze Slavkova u Brna a okolních obcí se tak můžou v případě zájmu vypravit tam. Trhy se konají na zhruba deseti místech ve městě, a to v centru i v okrajovějších městských částech. Nejstarší a nejznámější jsou na náměstí příhodně pojmenovaném Zelný trh.