„Celkem se představí devět pěveckých souborů, dva v pátek a sedm v sobotu. V pátek od šesté hodiny podvečerní vystoupí ve Hřbitovním kostele domácí studentský pěvecký sbor Re-Canto, hostem večera pak bude norský sbor Arctic Voices z města Tromso, který před dvěma lety obdržel zvláštní cenu poroty na soutěži v Krakově, rok poté vyhrál zlatou medaili v Yorku," představila dva ze sborů ředitelka festivalu a kulturní referentka Městského kulturního střediska Vyškov Jarmila Wolfová.

Právě příspěvková organizace města je organizátorem festivalu, město Vyškov nad ním převzalo záštitu. V sobotu ve vyškovském Besedním domě předvedou své umění smíšené pěvecké sbory. „Mezi nimi také hudební těleso Rodoljub z našeho partnerského chorvatského města Virovitica. Sbor se představil na prvním ročníku festivalu v roce 2005 a tehdy získal stříbrnou medaili," připomněla Wolfová.

Stejně jako koncerty ve Hřbitovním kostele, tak i soutěžní přehlídka v Besedním domě bude pro milovníky sborového zpěvu volně přístupná. „Soutěžní přehlídka startuje hodinu po poledni. Odborná porota hodnotí například provedení skladby, její výběr nebo třeba souhru sboru s dirigentem," vyjmenovala ředitelka festivalu.

Nepřítomnost opatovického rodáka ji mrzí. „Podmínkou pro soutěžní vystoupení je však zařazení jeho skladeb. Tím si jeho bohatou tvorbu připomeneme. Jeho skladba Otče náš navíc zazní na závěrečném slavnostním koncertě, který se uskuteční v sobotu ve Hřbitovním kostele. Od šesté hodiny ji zazpívají všechny sbory dohromady," lákala Wolfová.

Tučapský, který od roku 1975 žije a komponuje v Londýně, ze zdravotních důvodů nepřijede. „Pevně věřím, že festival bude znovu úspěšný. Sbory snad měly z čeho vybírat. Doufám, že se do Vyškova ještě někdy dostanu," vzkázal slavný skladatel.

I přesto, že se ze zdravotních důvodů odhlásil i rousínovský komorní sbor Danielis, ředitel Městského kulturního střediska Vyškov Luboš Kadlec očekává nevšední zážitek. „Hlavně velmi rádi navazujeme na hudební a pěveckou tradici města, která se datuje od roku 1864, kdy se ve Vyškově začalo sborově zpívat," poznamenal Kadlec.

Program festivalu

• sobota 13.00 soutěžní přehlídka smíšených pěveckých sborů v Besedním domě, 18.00 koncert ve Hřbitovním kostele

K dur Kuřim

Pěvecký sbor B. Hajnce Brno

Smíšený pěvecký sbor Svatopluk Uherské Hradiště

Pěvecký sbor P. Zámečníkové

Smíšený pěvecký sbor Uničov

Vyškovský smíšený pěvecký sbor

HPD Rodoljub Virovitica

Zdroj: MKS Vyškov