V lesích se začne lovit až v listopadu, na kachny však chodí myslivci už teď. „Hony na kačeny jsou v plném proudu. Na některých větších rybnících už byly, jinde teprve budou,“ zmínil jednatel.

Také na Vyškovsku začínají hony začátkem listopadu. „Všechna myslivecká sdružení předložila plán honů. S těmi na kachny jsme už začali. Poté bude následovat hon na bažanty, zajíce a divočáky. Sezona bude trvat do konce roku,“ uvedl Pavel Smejkal z vyškovské státní správy myslivosti a rybářství.

Na lov chodí s přáteli také předseda Mysliveckého spolku Obora na Blanensku Jaromír Horák. „První hon budeme mít 11. listopadu,“ řekl myslivec.

Ledová voda, bahno, déšť. Nebo mráz. Dva dny tvrdé práce v pachu rybiny. Výlov jedovnického rybníka Olšovce není pro padavky.
O víkendu vyloví rybník Olšovec. Za kilo kapra lidé zaplatí zhruba 80 korun

Při honu cílí myslivci zejména na divoká prasata, kterých je v lesích nejvíc. „Divočáci se u nás letos přemnožili,“ informoval Smejkal. Naopak drobné zvěře je v lesích málo. „V regionu je stav katastrofický. Od 80. let minulého století to jde stále níž a níž. Na drobnou zvěř neděláme skoro žádné hony,“ upozornil Zelený.

Také loni byla v lesích převaha divokých prasat a nedostatek drobné zvěře. Potvrzují to čísla. „Loni myslivci na Blanensku střelili tři tisíce pět set osmdesát pět prasat, tisíc dvě stě třicet čtyři bažantů a pouze sto šedesát šest zajíců,“ sdělil Zelený. 

STANISLAV ŠINDELKA