Tisíce žáků, studentů a učňů otevřelo včera po dvou měsících prázdnin dveře školy po celém Vyškovsku. Těch posledně jmenovaných je však výrazně méně než ostatních. Vedení učilišť a středních odborných škol tak vzhledem k situaci nezbylo než některé obory vůbec neotevřít.

Nezájem o některé obory se opakuje i letos. „V současné době je na odborných školách v regionu ještě celá řada volných míst. Některé školy proto ještě v těchto dnech organizují další kola přijímacích řízení. Teprve na jejich základě se ředitelé rozhodnou, které obory skutečně otevřou," řekl ředitel Úřadu práce ve Vyškově Jan Marek.

Stavy na jednotlivých učilištích se ovšem liší. Někde označují nový školní rok za kritický, jinde jsou docela spokojení. „Obecný úbytek zájemců registrujeme každým rokem. Bohužel, letos k nám nastoupilo asi o padesát procent méně učňů než loni," konstatoval ředitel Střední odborné školy a Středního odborného učiliště nábytkářského v Rousínově Vojtěch Bábek.

Důvody podle něj není těžké odvodit. „Pracovníkům v dřevařských odvětvích stále klesá mzda a snižuje se i počet takto zaměřených výrobních závodů. Rodiče to vnímají tak, že se jim umístění dítěte na naši školu nevyplatí. Moc nám neprospívá ani rozvrstvení oborů v kraji, které má za následek houfné odcházení studentů do Brna," vysvětlil Bábek.

Škola tak musela na situaci zareagovat zrušením některých oborů. „Původně jsme chtěli otevřít hned několik dřevařských oborů, ale nakonec se musíme smířit s tím, že bude jediný, a to stolařství," podotkl Bábek.

Téměř opačná situace panuje na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti ve Vyškově, kde očekávají, že se nový školní rok po všech stránkách vydaří. „Máme naplněno asi osmdesát procent celkové kapacity. Myslím, že je to hlavně tím, že lidé začínají pomalu chápat, které obory se do budoucna vyplatí. Všechno se prostě na počítači udělat nedá," poznamenal ředitel školy Petr Navrátil.

Málo klempířů

Po některých řemeslech je neustále poptávka, což je vidět i na úřadech práce. Nedostatek je například klempířů. „Zhruba co druhý rok střídáme kvůli podobnosti obor klempíř s oborem pokrývač, který letos dostal přednost. Už máme osm zájemců a mimochodem ze statistik víme, že padesát procent pokrývačů na celé Moravě pochází od nás," prohlásil Navrátil.

Zájem je i o další učební obory. „Máme plnou kapacitu zedníků nebo elektrikářů. Uchytil se i nově otevřený obor operátor skladové výroby, kde už máme čtrnáct učňů. Jedná se o práci s počítačem, technikou a zbožím, vhodnou hlavně pro děvčata, ale přijímáme samozřejmě i chlapce. Už teď se nám i ozývají firmy kvůli praxi," pochlubil se Navrátil.

Učni mají oproti studentům výhodu přivýdělku přímo při škole. „Na základě několika kritérií, jako je zvládnutí odborného výcviku nebo nulová absence, dostávají stipendia. Ve chvíli úzké spolupráce s konkrétní firmou může jít i o čtyři tisíce korun měsíčně," poznamenal Navrátil.

To odborné učiliště v Račicích nakonec otevřelo čtyři obory. „Jedná se o cukráře, kuchaře, zedníka a dlaždiče," vyjmenovala ředitelka školy Libuše Hloušková.

Situace však ani přesto není příliš dobrá. „Obecně se dá říct, že celá řada oborů, hlavně ve strojírenství a stavebnictví, nemá naplněné kapacity. Přitom práce tady je, registrujeme dlouhodobou poptávku zaměstnavatelů. Můžeme tak jen doporučit, aby se lidé o tyto obory více zajímali," dodal ředitel úřadu práce.