Odbíjí třetí hodina a velké koštování začíná. „Máme tu padesát devět vzorků. Děvčata vám nalejí, kolik budete chtít. Mají košile zapnuté až ke krku, takže se moc nepokocháte, chlapci,“ vtipkuje na úvod starosta obce Radoslav Dvořáček.

Hosté se zvedají ze židlí a s pohárky ozdobenými názvem obce míří ke stolkům se vzorky. Dámy v bílých košilích poctivě nalévají každému, kdo si přijde říct. Kolem krku mají uvázané šedé kravaty s obrázkem švestek. Vzorky pálenek jsou žádanější než vzorky zelí, ale ani to nezůstává ležet ladem.

Na sobotní dopoledne zřejmě dlouho nezapomene teprve náctiletá řidička, která skončila s osobním autem na střeše na silnici mezi Račicemi-Pístovicemi a Drnovicemi.
Na namrzlé silnici otočila auto na střechu. Řidička a 3 spolujezdci jsou zranění

Brzy začínají náruživé debaty. „Krásně to voní, ale je v tom nějaká tresť, není to čisté,“ ozývá se z davu.

„Tahle je taková jemnější,“ komentuje ženský hlas obsah svého pohárku.

Komu nevoní zelí, občerstvuje se u stolu s pečlivě naaranžovanými obloženými talíři s nejrůznějšími druhy sýrů, šunky a slaniny, kyselými okurkami, naditými mísami vdolků, škvarků a zeleniny.

Desítky návštěvníků diskutují a žertují s takovým zápalem, že přehlušují reprodukovanou hudbu. Pak ale zpozorní. „Hledám dům holubí,“ hlaholí slavnou písničku Jiřího Schelingera živě do mikrofonu postarší muž. Místní už vědí, o koho jde dřív, než se Radoslav Holub s úsměvem představí.

Muzeum na bučovickém zámku. Ilustrační foto.
Rok zavřenou výstavu v létě otevřou. Po 37 letech ukáže nový pohled na Bučovicko

Po chvíli ho vystřídají další nahrávky. Lidové melodie se hostům očividně libí. Chutnají jim i pálenky, lahví na stolcích rychle ubývá. „Holkám a starostovi se to letos povedlo. Slivovice jsou každým rokem lepší. Ještě jsem na žádnou špatnou nenarazil,“ pochvaluje si Miroslav Kolejka z Habrovan, podle kterého bylo pro dobrou pálenku rozhodující příznivé počasí.

To už ale nastává čas ocenit nejlepší letoší vzorky. Na podium se vrací Radoslav Holub. Pro návštěvníky má připravené ještě jedno překvapení. „Přátelé, já se vám k něčemu přiznám. Ta kořalka není moje,“ říká do smíchu přihlížejících.

„Nelži!“ ozývá se z davu.

Ilustrační fotografie.
Nehoda dvou aut u Ivanovic se třemi zraněnými cestujícími? Oba řidiči byli opilí

„Nelžu,“ namítá Holub. „Ta kořalka je mého nastávajícího zetě ze Žarošic. Slíbil jsem mu, že ji sem dám, abyste poznali, jakou mají v Žarošicích dobrou kořalku,“ vysvětluje Holub. Zdá se, že v Žarošicích loni svítilo slunce o něco tepleji.

Organizátorka koštu Jaroslava Stejskalová připomíná, že vítěz měl důkladnou konkurenci. „Máme tu vzorky z Medlovic, Švábenic nebo Brna. Z Habrovan jsou zhruba dvě třetiny vzorků,“ vypočítává Stejskalová.

Jak dodává, hosté ochutnávají meruňkovice, hruškovice, třešňovice, kalvádosu a především slivovice. „Dřívější ročníky byly i s večerní zábavou, to jsme letos změnili. Slivciáda je setkání na sobotní odpoledne, lidé se tu pobaví se sousedy, ochutnají pálenku, zkrátka užijí si víkendové odpoledne,“ vysvětluje Stejskalová.

Vyškovské Sídliště Osvobození.
Zvýší nájem v městských bytech. Z 16 na 67 korun

Jeden pohled do sálu ukazuje, že setkání nad pálenkami a zelím je oblíbené. Stovka připravených židlí je za chvíli plná a pořadatelé rychle nosí další.

PETR KOUDELKA