Pivo pod míru a neuvedení ceny před objednávkou jídla. To jsou podle údajů České obchodní inspekce nejčastější prohřešky restaurací na Vyškovsku.

„Opravdu můžeme říci, že se kvalita provozoven veřejného stravování na Vyškovsku zhoršuje. Zatímco letos jsme do konce září udělili sedm pokut, vloni jen jednu,“ informovala ředitelka jihomoravské a zlínské pobočky České obchodní inspekce Jarmila Vašulková.

Zvýšil se i počet kontrol. Dosud jich inspektoři udělali dvanáct. Ve stejném období loni jen tři. „Většinou navštěvujeme provozovny na základě podnětů od nespokojených zákazníků. Někdy také z vlastní iniciativy našich pracovníků, například při ověřování, zda se neopakují chyby,“ vysvětlila ředitelka.

Podle ní ale letošní kontroly inspekce provedla po upozornění zákazníků. „Jejich nespokojenost přitom bývá většinou oprávněná,“ doplnila Vašulková.

Ve čtyřech případech dostali provozovatelé pokutu, protože nedodrželi správnou míru podávaných nápojů nebo neumožnili lidem překontrolovat si správnost těchto údajů. Restauratéři dvakrát neseznámili kupující s cenou nabízených nápojů a pokrmů před objednávkou.

„Inspektoři také v jednom případě pokutovali zařízení, kde neseznámili spotřebitele s objemovými jednotkami podávaného nápoje,“ popsala ředitelka.

Doporučení, kam zákazníci nemají chodit, ale dát nechtěla. „Zákon nám to totiž neumožňuje,“ prohlásila Jarmila Vašulková.

Že úroveň restaurací v okrese není nijak valná, potvrzují samotní zákazníci. „Před časem jsme pořádali oslavu ke kulatému výročí. Provozovatelénámale předem neřekli, že kromě útraty budeme platit poplatek za použití sálu. Přitom to byli naši známí. Nechce se mi o tom mluvit. Nyní jsme problémy neměli. Podniky si ale vybíráme,“ popsala svoji zkušenost Vyškovanka Milada Nováková.

Někteří provozovatelé si přitom sami myslí, že kontroly jsou potřebné. „Když ke mně přijdou z inspekce, zkontrolují například váhu nebo jestli jsou všude kolky. Nemyslím si, že by tím zbytečně obtěžovali. Domnívám se ale, že by měli chodit spíše častěji na tržiště,“ myslel si třeba provozovatel vyškovské nádražní restaurace Václav Volek.