„Ivanovická brána už podle většinového názoru našeho zastupitelstva neplní funkci, pro kterou byla založená. Původním cílem bylo seskupit obce do nějakého svazku, jehož účelem bylo například společně dosáhnout na některé evropské dotace. To se ale nepovedlo a už se myslím ani nepodaří," vysvětlila rozhodnutí starostka obce Naděžda Suchomelová.

Členství podle ní ovšem nebylo zbytečné. Na druhou stranu Ivanovická brána, jak tvrdí, už plní pouze funkci poradní a informační. „Ta je sice také důležitá, ale není to zrovna ten účel, pro který vše vzniklo. Vím, že i některé menší obce nyní řeší funkčnost svazku," doplnila starostka.

Hlasování zastupitelstva obce ale nebylo úplně jednoznačné. Tři zastupitelé byli pro setrvání ve svazku. „Jejich argumenty se týkaly především toho, že nechtějí být první, kteří přispějí k případnému rozpadu Ivanovické brány," přiblížila Suchomelová.

Ivanovická brána je dobrovolný svazek obcí, který byl založený v březnu 2004 Ivanovicemi na Hané a několika okolními vesnicemi. Účelem je společná ochrana životního prostředí, koordinace investic, podpory a rozvoje cestovního ruchu a propagace regionu. Stejně tak se zaměřuje také na koordinaci hospodářského, sociálního a kulturního rozvoje.

Po vystoupení Hoštic-Heroltic má v současné době svazek jedenáct členů a zahrnuje přibližně sedm tisíc obyvatel.

JAN JURÁK