Začínající houbařskou sezonu v regionu potvrdil i ratíškovický mykolog Václav Koplík. „V lesích se začínají objevovat podzimní houby. Viděl jsem například lidi nositz lesa obrovské hřiby, které měly i několik kilogramů,“ uvedl Koplík.

Ve vyškovském regionu patří mezi vyhlášené houbařské lokality lesy Drahanské vrchoviny a Ždánického lesa. „Na Drahanské vrchovině budou houby určitě v oblasti vojenského prostoru,“ připomněl Koplík jednu z nejoblíbenějších lokalit.

Při vstupu do vojenského újezdu Březina ovšem musí houbaři brát ohled na to, že nejde o běžný les. „Od roku 2006 jsou zpřístupněné tři oblasti vojenského újezdu v okolí Rychtářova, na Žárovicku a u Podivic. Tam můžou lidé volně chodit v případě, že jdou sbírat houby a lesní plody nebo jsou na výletě, ať už pěšky nebo na kole,“ uvedl přednosta vojenského újezdu Březina Karel Schimitzek.

I v povolených místech však musí turisté a houbaři dodržovat podmínky, které pro vstup stanovují výnosy Újezdního úřadu. V ostatních částech újezdu je pohyb bez platného povolení ke vstupu zakázaný.

Pokud dodrží houbaři bezpečnostní pravidla ve vojenském újezdě nebo si vyjedou do jiných lokalit, odmění je v těchto dnech bohaté úlovky. „Roste teď úplně všechno. V lese můžou lidé najít nejrůznější hřibovité houby, například hřib smrkový, dubový nebo modrák. Doplňují je klouzky nebo kuřátka,“ vyjmenoval oblíbené houby mykolog Koplík.

Jeho slova potvrzují také houbaři z Vyškovska. „Přítelkyně v úterý donesla čtyřiatřicet praváků a tři čtvrtě kabely kozáků. Někdo chodí třeba do újezdu, my máme svoje místa v okolí Opatovic,“ řekl Vyškovan Ivan Fabian.

Z nasbírané úrody se můžou těšit i jejich přátelé. „Část vyměníme se známými za ovoce a zeleninu. Takže ani nepotřebujeme zahrádku. Tento týden jsme měli houbovou omáčku a samozřejmě smaženici. Část hub si usušíme na později. Také mám rád houbové škvarky z bedel,“ dodal Fabian.

Na houby si občas zajde i Jiří Beneš z Ruprechtova. „Letos jsem byl jenom dvakrát, posbíral jsem několik bedlí. Mám houby rád, ale jejich sběr beru absolutně rekreačně. Když jdu třeba na ryby a uvidím nějaké žampiony, tak je vezmu do polévky. Jsou ale u nás kluci, kteří ví kam zajít a nosí hub plné košíky,“ poznamenal Beneš.

Hlavně méně zkušení houbaři by si měli dát pozor, aby se jim do košíku nepřipletla omylem nějaká jedovatá houba. „Teď už se objevují i muchomůrky. V našich lesích je to především muchomůrka zelená, panterová nebo červená,“ řekl Koplík.

Muchomůrka zelená je považovaná za nejjedovatější houbu Evropy a každoročně způsobí nejvíc smrtelných otrav ze všech hub. „Muchomůrku zelenou lidé nejčastěji zamění za žampiony, bedly nebo holubinky. Přitom jim pořád opakujeme, že by měli sbírat jen ty houby, které dobře znají,“ zdůraznil Koplík. Sbírat jenom známé houby doporučuje i z dalšího důvodu. „Před týdnem jsem u Dambořic našel u houbařů v košících hřiby nachové a hřiby Le Galové. Oba druhy jsou v červené knize ohrožených druhů, takže se nesmí sbírat. I to je důvod k tomu, dobře houby znát,“ podotkl Koplík.