Aktuálně je v běhu výběrové řízení na zhotovitele stavby. Začátek prací Povodí Moravy plánuje na jaro. „Procesy přípravy a administrace každé zakázky jsou zdlouhavé. Je vcelku běžné, že se původní odhady termínů upřesňují. A samozřejmě v zimě není vhodné se stavbou začínat," vysvětlila odklad mluvčí podniku Jana Kučerová s tím, že práce mají být hotové do konce roku 2018.

Termín zajímá Vyškovanku Renatu Ponížilovou. „Vím o tom, že se vyjednává o zpřístupnění hráze pro veřejnost. Je ale jasné, že po dobu rekonstrukce nás na ni nikdo nepustí. Proto asi budeme muset na další dva roky na procházky kolem přehrady zapomenout," posteskla si Ponížilová.

150milionů korun jsou rozpočtové náklady na rekonstrukci vodního díla Opatovice. Trvat bude skoro dva roky.

To potvrdil i vyškovský zastupitel Roman Celý, který zprostředkoval jednání mezi Povodím Moravy a městem. „Za Vyškov má téma pod sebou místostarosta Břetislav Usnul. Je ale pochopitelné, že po dobu rekonstrukce bude hráz uzavřená. Podle mých posledních informací byly ovšem podnik i město v jednání vstřícné. Podnik uvedl podmínky, ze kterých by hráz zpřístupnil, a Vyškov je byl ochotný akceptovat. Vhodný okamžik k dalšímu jednání je podle mě právě nyní. Ukončení rekonstrukce by totiž skutečně mohlo vést také ke zpřístupnění," domnívá se Celý.

Místostarosta Vyškova jeho slova potvrdil. „Povodí Moravy nám zaslalo své požadavky, které akceptujeme. Jde například o umístění odpadkových košů, zabezpečení úklidu a dohledu policie. Podle všeho to zatím vypadá, že hráz by mohla být přístupná vždy o víkendu. Zatím ale nemáme definitivní smlouvu, ladíme detaily. Otázkou také je, zda má význam řešit vstup ještě nyní na zimu. Uvidíme tedy, jak se s podnikem dohodneme," konstatoval Usnul.

Co se týká samotné rekonstrukce, důvodem jsou hlavně přísnější legislativní požadavky. Má zajistit zejména převedení desetitisícileté povodně a umožnit bezpečné využívání vodního zdroje. „Zaměříme se také na obnovu stárnoucích částí. Snížíme tak riziko poruch konstrukcí přehrady při povodních a zvýšíme bezpečnost díla tak, aby ohrožení oblastí pod hrází buď povodněmi, nebo potenciálními poruchami bylo minimální," přiblížila Kučerová.

Zároveň upozornila, že vše musí odpovídat přísným požadavkům současných standardů.

Základem bude zejména výstavba nového vlnolamu a jeho propojení se zemním těsněním. Dále také rekonstrukce skluzu, přelivu a vývaru a také opevnění a úprava toku pod hrází i zásah do její vrchní části. „Součástí stavby je rovněž modernizace monitoringu technicko-bezpečnostního dohledu," poznamenala mluvčí podniku.

Navíc se zvýší i kapacita nádrže. O dvaadvacet procent, konkrétně na 0,619 milionu metrů krychlových vody. „Zvýšení maximální hladiny bude možné díky navýšení těsnicího prvku zemní hráze, kdy necháme doplnit PVC fólii do jílového jádra. Zvýšení umožní také úpravy na přelivu nebo třeba dosypání přitěžovací lavice ve vzdušné patě hráze," popsala technické postupy.

Vodárenská nádrž Opatovice zásobuje pitnou vodou dvaačtyřicet a půl tisíce obyvatel Vyškovska a okolí.

Po dobu prací bude v nádrži snížená hladina. „Všechny odběry však budou zajištěné bez omezení," ujistila Kučerová.