Rozšíření je nutné kvůli nárůstu počtu dětí v obci. „Plánujeme dostavět jednu třídu, protože v současnosti kapacita školky neodpovídala zájmu," uvedla tajemnice obecního úřadu v Hruškách Božena Kratochvílová.

Rozšíření bude přitom docela podstatné. „Pokud se všechno podaří a stavba proběhne podle plánu, měla by se školka rozšířit o čtyřiadvacet míst. Místo současných šestapadesáti by tak školka mohla pojmout až osmdesát dětí," upřesnil starosta Hrušek Josef Trecha.

Plány se ovšem trochu zkomplikovaly. „Už máme ukončené výběrové řízení a vybraného vítěze. Jeden z účastníků soutěže ale podal stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nezbývá nám tak, než čekat, jak se ke stížnosti úřad vyjádří," vysvětlila Kratochvílová.

Dostavbu školky plánují částečně financovat z vedlejších zdrojů. „Rádi bychom, část nákladů hradili z dotací, ještě ale nevíme, jestli uspějeme. Stavět ale budeme i v případě, že by se nám dotaci získat nezdařilo," upřesnila tajemnice. Stavba si podle ní vyžádá přibližně čtyři miliony korun.

Starosta má proto trochu strach, jestli se investice vyplatí. „Mám trochu obavy, aby po čtyřech pěti letech, až populační boom skončí, nebyla nakonec školka příliš velká. Byla by to tak zbytečně investovaná částka. Na druhou stranu pravdou je, že najít pro nově vzniklý prostor jiné využití by nebyl problém," podotkl Trecha.