Důvodem je výrazné zvýšení ceny plynu. „Ten je meziročně dražší o víc než jednapadesát procent,“ sdělil Koutník. Jak přiblížil, zvýšení odpovídá 2,46 korunám za kilowatthodinu.

Desítky korun navíc za teplo od nového roku zaplatí také lidé v Bučovicích. Dodává jim ho brněnská firma Erding. „Rostou náklady na dodávku zemního plynu a elektrické energie, je to způsobeno rostoucími cenami na světových trzích. Také výrazně vzrostly ceny místních povolenek k oxidu uhličitému,“ okomentoval předseda představenstva společnosti Fratnišek Vlaha.

Srovnání cen energií na Vyškovsku.Zdroj: Redakce

O tom, kolik bude stát teplo ve Slavkově u Brna, se bude ještě rozhodovat. Vedení města cenu zveřejní až v novém roce. Čekají totiž na propočty. „Letos byla cena 663 korun za gigajoul. Cenu na rok 2018 budeme znát pravděpodobně až v únoru. Cena se bude odvíjet od propočtů v letošním roce,“ informovala mluvčí města Veronika Slámová.

Slavkov před časem postavil novou kotelnu, která má být úspornější. Jak Slámová zmínila, velký nárůst cen tak radnice nečeká.

Zcela jistě si však hlouběji do peněženek budou muset lidé sáhnout při placení vodného a stočného. Na Vyškovsku do domácností dodává vodu společnost Vodovody a kanalizace Vyškov. Cenu za obě položky zvyšuje téměř o tři koruny padesát. „Odběratel s průměrnou spotřebou, což je osmaosmdesát litrů na den, kterému účtujeme vodné i stočné, zaplatí o sto jedenáct korun za rok víc,“ přiblížil ředitel společnosti Vladimír Kramář. Jak vysvětlil, zdražení vyplývá z povinností z přijatých dotací.

Dílo vyškovského řezbáře Tomiše Zedníka, lipový betlém, můžou v těchto dnech obdivovat lidé v centru Vyškova.
Umělecký řezbář Zedník: při tvorbě vyškovského betlému mě bavil hlavně velbloud

A vyšší budou i ceny plynu. Ti, co na něm jen vaří, zaplatí měsíčně průměrně o patnáct korun víc. Domácnosti, které plynem ohřívají vodu a vytápí byt, si připlatí v průměru devětatřicet korun za měsíc. Ti, co plyn využívají na vytápění rodinného domu, stoupnou platby průměrně o 58 korun měsíčně. „Za posledních devět měsíců přitom velkoobchodní cena plynu vzrostla o 45 procent. Cena plynu od Innogy od ledna vzroste, ale jen mírně,“ řekl obchodní ředitel innogy Tomáš Varcop.

Většina dodavatelů už oznámila i zvýšení cen elektřiny. „Letos je na burzách nejdražší za posledních sedm let. Tento nepříznivý vývoj se promítne i do konečných cen pro spotřebitele. V průměru vzrostou platby přibližně o devět procent v závislosti na tarifu a spotřebě. Pro víc než polovinu klientů půjde o desítky korun měsíčně. Zvýšení ceny se dotýká jen klientů, kteří nemají fixované ceny energie,“ ujistila mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Na akci Starostův svařák vystoupila dva dny před Štědrým dnem v Břeclavi Yvetta Blanarovičová. Lidé se bavili, ochutnávali svařák z četných stánků nakupovali typické vánoční zboží i dobroty. Děti se bavily třeba na kolotoči.
Blanarovičová udělala čertíka, svařák voněl parkem

Zvýšení cen všech energií nemile překvapil například Vyškovanku Annu Bartákovou. „Stokoruny budou jen létat. A nejhorší je, že s tím vůbec nic nezmůžeme. Nevím, kde na to budu z důchodu brát,“ povzdechla si.