Pozornost upoutá jasná kometa Neowise. „Ta se nyní pohybuje nohama souhvězdí Velké medvědice a na tmavé obloze se jeví okem viditelný prachový ohon. Iontový ohon je delší, ale je velmi slabý a jeho nejjasnější část je vidět triedrem s malým zvětšením. Kometa je velice pěkná a nepochybně bude patřit mezi nejkrásnější v jednadvacátém století,“ vypráví.

Nejde o však o jedinou příležitost pokochat se vesmírnými úkazy. I na Vyškovsku je totiž viditelný meteorický roj Perseidy. „Letos bude ve druhé polovině noci rušit Měsíc po poslední čtvrti. Pokud tedy budete chtít spatřit takzvané Slzy svatého Vavřince, připravte si spacáky na noci z jedenáctého na dvanáctého a z dvanáctého na třináctého srpna,“ radí vedoucí hvězdárny.

Ilustrační foto.
Děsivý výjev u Vyškova: zády k vlaku stál v kolejích a na houkání nereagoval

Vedoucí vyškovské hvězdárny Dobromila Patáková.Zdroj: archiv DeníkuJiž po setmění uvidíme vysoko v zenitu tři jasné hvězdy, které tvoří takzvaný letní orientační trojúhelník – Altair, Deneb a Vegu. Jsou to nejjasnější hvězdy souhvězdí Orla, Labutě a Lyry. „Lyru tvoří malý, ale dosti výrazný kosodélník, u jehož horního pravého rohu je Vega, druhá nejjasnější hvězda severní oblohy. Od nás je vzdálená pětadvacet světelných let. Orel se pozná podle typické hvězdné trojice, v níž nejjasnější je hvězda Altair,“ vysvětluje Patáková.

Deneb je součástí třetího výrazného letního souhvězdí Labuť. „Má široce rozepjatá křídla, letící Mléčnou dráhou vstříc Orlu. V ocase svítí právě hvězda Deneb. Patří k nejzářivějším naší galaxie,“ podotýká.

Vyškovská pouť 2014.
Pouť ve Vyškově zachovají. Pro návštěvníky však chystají omezení

Dominantou je v letních měsících pak hvězdný pás Mléčné dráhy. „Klene se nad našimi hlavami od severu přes zenit k jihu,“ dodává vedoucí.

Hvězdárna Vyškov je otevřena každé úterý a pátek v červenci od jednadvaceti do třiadvaceti hodin.