Lékaři odcházejí do důchodu, lékařky na mateřskou dovolenou, někdo zase přestupuje do soukromé sféry. „Navíc obtížně získáváme lékaře s atestací. Absolventy musíme zařadit do oboru a umožnit jim vzdělávání. To je ale dlouhodobý proces. Proto musíme přijímat lékaře navíc,“ přiblížila vyškovská ředitelka.

Podle mluvčí nemocnice v Blansku Kateřiny Ostré krize nikdy nepoleví. „Chybí nám hlavně radiologové a internisté. Nedostatek personálu se promítá i do přesčasů, které musí lékaři sloužit. Snažíme se pracovat tak, aby byl provoz v nemocnici plně funkční,“ uvedla Ostrá.

Přesčasy řeší i ve vyškovské nemocnici. Lékaři si za ně vybírají náhradní volno. „Jenže i to přináší větší tlak na zvyšování jejich počtu. Ideální stav pro naplnění zákoníku práce by bylo zavedení směnného provozu. To by ale znamenalo navýšit stav lékařů asi o pětatřicet. Ti ale na trhu práce nejsou a také chybí peníze, z kterých tyto lékaře zaplatit,“ poukázala Seidlová.

Ve Slavkově u Brna se konala další rekonstrukce dobové bitvy. Přihlíželi ji tisíce lidí.
Střelba z děl a padlí vojáci. Slavkovské vzpomínání opět nadchlo

V boskovické nemocnici chybí hlavně sestry v oblasti s intenzivní péčí. A rovněž radiologové. „Na radiologickém oddělení pociťujeme největší problémy. Intenzivně na ně hledáme minimálně jednoho až dva lékaře. Bohužel je to odbornost, o kterou mezi novými, mladými lékaři není velký zájem,“ přiblížil primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení a náměstek pro léčebnou a preventivní péči Vladimír Zemánek.

Problémy ovšem nepociťují jen nemocnice. Vyškovská dětská lékařka Pavlína Zemánková, která je předsedkyní sdružení praktiků pro děti a dorost na jihu Moravy, poukazuje na nedostatek pediatrů. „Například ve Křtinách odešla doktorka do důchodu a nikdo už tam nenastoupil. Denně mi volají tamní obyvatelé, jestli by mohli chodit k nám. Ale my už nové pacienty nepřijímáme,“ řekla.

Nejkritičtější situace je podle ní na Znojemsku, problémy však pociťují na celé jižní Moravě. „Studentů na fakultu chodí dost. Je tam ale hodně Slováků, kteří se po studiu vrací domů. Další jdou za lepším do Anglie, Rakouska a Německa. Těch, co zůstanou, je málo. Věkový průměr lékařů se zvyšuje a je jen hrstka těch, co by nás nahrazovali,“ vysvětlila lékařka.

Onkologická pacientka Michaela Grimová z Lysovic s dopisem, ve kterém pojišťovna zamítá proplacení biologické léčby.
Lysovičtí odsouhlasili sbírku na léčbu ženy. Také jí přispějí