Zástupci radnice ve Vyškově uvolní deset milionů k podkladům pro přípravu obnovy Nového zámku. „Zámek se nachází v centru města v těsné blízkosti jeho historického středu. V generalu jsme možnosti jeho využití podrobně rozpracovali,“ řekl architekt Petr Všetečka.

Vizualizace Nového zámku.
Zámku ve Vyškově chtějí vrátit zašlou krásu. Sál má znovu sloužit kultuře

PŘÍKLADY INVESTIC NA VYŠKOVSKU

* Závěrečná fáze opravy průtahu ve Slavkově.
* Dokončení opravy ulice nádražní ve Vyškově.
* Rekonstrukce sokolského hřiště.
* Příprava dokumentace pro obnovu vyškovského zámku.
* Dokumentace pro přístavbu školky na Koláčkově náměstí.

Rozpočet Vyškova pracuje s příjmy ve výši 476 milionů korun a výdaji přes 545 milionů. „Schodek je ale krytý minimálně šestačtyřiceti miliony ze zdrojů v letošním roce. Konkrétně hovoříme o vyšším výběru sdílených daní, překročení výnosů z loterií, přijatém kompenzačním bonusu či nerealizování několika investičních akcích. Reálný schodek rozpočtu je tedy zhruba třiadvacet milionů korun, což je v porovnání s předchozími roky nebývale nízké,“ vysvětlil starosta Vyškova Karel Jurka.

Nejdůležitější investicí pro Vyškov příští rok bude, jak už Deník podrobně informoval, moderní sportoviště na místě sokolského hřiště za více něž sedmadvacet milionů. Zástupci radnice zmínili také opravu Puškinovy ulice za téměř sedm a půl milionu korun. Stavaři se také vrátí do ulice Nádražní, aby dokončili práce na komunikace zahájené a dočasně přerušené v tomto roce. V plánu jsou také nové projekty pro školy a školky i s pomocí dotací.

„Počítáme se sumou přesahující 5,6 milionu na poskytnutí zálohových transferů na pokrytí nákladů akcí, u kterých již školy obdržely rozhodnutí o poskytnutí dotace. Po uskutečnění investic organizace vrátí zálohové příspěvky zpět na účet města,“ komentoval vyškovský starosta.

Vizualizace nového sportoviště.
Sokolské hřiště ožije nejpozději v září. Vyškované si tam i zabruslí

Jako příklady dalších položek v rozpočtu uvedl přebudování expozice vodní drůbeže ve vyškovském zooparku nebo rekonstrukci fotbalového stadionu včetně multifunkční obrazovky. „Zajímavých investic plánujeme samozřejmě víc, postupně je budeme Vyškovanům představovat a upřesňovat,“ dodal Jurka.

Strategický pozemek

Ve Slavkově byli zástupci města při přípravě rozpočtu spíše opatrní, chtějí se zaměřit hlavně na dokončení už rozjetých projektů. „V příštím roce budeme investovat především do komunikací a školství. Čeká nás druhá etapa průtahu městem. V plánu je nákup strategického pozemku pro školství na Zlaté Hoře a také chceme získat pozemek vedle bývalých jeslí na Koláčkově náměstí. S tímto pozemkem se pak následně počítá při rekonstrukci zdejší lokality,“ komentovala slavkovská místostarostka Marie Jedličková.

„V příštím roce zbývá na průtahu opravit úseky na ulicích Špitálská, Kollárova a Slovákova po napojení na novou okružní křižovatku. Platí to i pro úsek na ulici Bučovická až po napojení na silnici I/50. Nutné jsou přeložky inženýrských sítí i pokládání vrstev vozovky. Současně dojde k výstavbě souběžných chodníků, podélného odstavného stání a předláždění stávajících vjezdů,“ shrnul za krajské silničáře Richard Pokorný.

PSlavkov počítá dále s dokončením projektových dokumentací pro přístavbu školy na Koláčkově náměstí, regenerace sídliště Nádražní nebo vybudování poldru za kotelnou na Zlaté Hoře. Zmínila dále i přípravu pro budování nové svazkové základní školy především pro potřeby žáků z blízkých obcí, se kterými vedení města dlouhodobě intenzivně spolupracuje.

Historické varhany v kostele Nanebevzetí panny Marie v Bučovicích.
Historickým varhanám z Bučovic vrací restaurátoři krásu a funkčnost

„Až se vyjasní autorská práva, pustíme se do projektu na novou moderní napoleonskou expozici. Ta stará je už uzavřena, exponáty byly vráceny jejich majitelům,“ potvrdila místostarostka Slavkova.

Provozní výdaje jsou podle ní zatížené následky inflace. „Dle našich propočtů zaplatíme v příštím roce o pět milionů korun víc než letos. V této částce je započten růst cen energií za veřejné osvětlení, provoz škol, zámku a úřadu,“ dodala Jedličková.