S nástupem slunečného jarního počasí začínají lidé na Vyškovsku víc vyrážet do přírody a ožívají tak i různá arboreta a biocentra. Vedení Švábenic začátkem letošního roku zkolaudovalo své nové biocentrum, které nabízí víc než hektar vodní plochy. Ivanovické arboretum se zase dočká nových odrůd dnes už vzácných ovocných stromů.

Za Švábenicemi vyrostly v okolí rybníka čtyři mokřady. „Jsou útočištěm vzácných druhů žab a jiných živočichů, kterými se to v nich jen hemží,“ uvedl starosta městyse Josef Kubík.

Hlavním lákadlem biocentra je právě rybník, který dostal úplně nový kabát. „Byl zanesený nečistotami, takže z něj bylo třeba odvézt velké množství sedimentů. Rybník má dnes také navýšenou korunu hráze, která je nově celá osázená kameny,“ nastínil výslednou podobu biocentra švábenický starosta.

Vidět až na dno

Při pohledu ze stavidla je tak vidět až téměř na tři metry hluboké dno. Čistá voda v rybníku tak nově láká spoustu nadšenců. „Sjíždějí se k němu lidé nejen od nás, ale i z širokého okolí. Zájem nás samozřejmě těší. Ačkoliv rybník není oficiálním koupalištěm a lidé se v něm koupou na vlastní nebezpečí, kvůli vysoké čistotě vody nám sem jezdí návštěvníci až z Vyškova,“ potvrdil Kubík.

V okolí rybníku navíc vyrostla čtyři dřevěná posezení a biocentrum se souběžnou záhumenní cestou spojila nová dubová lávka vedoucí přes vedlejší potok. „Součástí akce byla také kompletní výsadba stromů a keřů, které budou celý letošní a příští rok v péči pověřené firmy,“ dodal starosta.

Rozsáhlý projekt, jehož celkové náklady přesáhly šest milionů korun, zaplatily Švábenice z devadesáti procent prostřednictvím dotace z evropských fondů a Státního fondu životního prostředí.

Zatímco švábenické biocentrum už čeká na své návštěvníky, arboretum v Ivanovicích na Hané čeká další výsadba. Mezi stromy bude třeba i stará odrůda se středně velkými šťavnatými plody červené barvy. „Vysadíme některé nové odrůdy starých ovocných stromů, které loni nebyly dostupné, jako například Gdánský hranáč. Navíc musíme nahradit asi dvacet stromů, které nám přes zimu uhynuly,“ popsal jednatel občanského sdružení Manner Jiří Novotný.

Právě sdružení v Ivanovicích postupně vytváří čtrnáct hektarů rozsáhlé arboretum, které nabídne mimo jiné i právě ovocné stromy, které se dřív na daném území vyskytovaly, ale dnes už nejsou k vidění.

Na informační tabule popisující jednotlivé stromy si ovšem bude muset arboretum ještě počkat. „Teprve za čtyři roky budeme odstraňovat oplocenku, která chrání malé stromky. Až potom přijdou na řadu informační tabule,“ vysvětlil Novotný.

I v okolí družstva

Kromě arboreta zvažuje ivanovická radnice využití služeb občanského sdružení i v jiných částech města. „Jednáme s nimi o tom, že by zkultivovali okolí areálu Zemědělského a obchodního družstva Haná, které je zarostlé, nebo vysázeli větrolamy podél staré silnice do Medlovic a také ulice Osvoboditelů. Všechno je ovšem otázkou peněz a případných dotací,“ připomněl ivanovický starosta Jozef Heretík.

Biocentrum by mělo vyrůst také v Dobročkovicích, kde za ním ale nestojí vedení obce, ale soukromá osoba. Robert Priesterrath plánuje už několik let udělat na svém pozemku dva rybníky s okolními mokřady a dřevinami.

Začátek akce je ovšem stále závislý na dotaci. „Čekám, až bude vyhlášený příslušný dotační titul, abych mohl podat žádost. Projekt už mám hotový, a to dokonce ve čtyřech variantách, protože podmínky na udělení žádosti se neustále mění,“ prozradil.

I v případě, že se majiteli podaří získat dotaci ještě v tomto roce, se zahájením prací hned nepočítá. „Papírování, které po samotném udělení dotace ještě následuje, trvá asi tři čtvrtě roku, takže letos už výstavbu zahájit určitě nestihnu,“ dodal Priesterrath.