V pohotovosti jsou stále. „Drží ji služba a k tomu i dva sypače ve Slavkově u Brna a dva ve Vyškově,“ ujistil šéf vyškovských silničářů Richard Pokorný.

Čtvrteční výjezd pokládá za výjimečný. „Ale musíme počítat s tím, že je zkrátka duben. I když sníh většinou čekáme nanejvýš spíš na konci března,“ uznal.

3,8pod nulou bylo 21. dubna 1981 v Ivanovicích na Hané. V regionu jde o nepřekonaný teplotní rekord

Nedaleko trasy, na kterou cestáři vyrazili, v Lipovci na Blanensku, vyhlížel s obavami mrazy avizované na páteční časné ráno Jan Sedlák. „Stromy zde, v šesti stech metrech nad mořem, ještě nejsou úplně rozkvetlé, přesto je řada z nás preventivně zabalila netkanou fólií,“ řekl.

Zatím nedokáže odhadnout, jak se mrazy na úrodě podepíšou. „Třeba navzdory těm loňským jsme měli nadúrodu švestek. Naopak třešně skoro žádné a jablek jen velmi málo,“ vzpomínal muž.

V pátek se probudil do nejchladnějšího rána týdne. Teploty měly klesnout až k minus pěti stupňům. „Nejchladnější den ale byla středa, odpolední teploty dosáhly jen na jeden až tři stupně, v pátek se vyšplhají až k deseti. Přes den bude polojasno až oblačno, místy přechodně zataženo,“ řekla Ivana Záluská z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Sníh a teploty jako v únoru. Doslova aprílové počasí ve středu překvapilo nejednoho Brňana.
Zima potrápí až do soboty. Sněhové srážky už meteorologové nepředpokládají