Na Vyškovsku si mohou zájemci nasbírat jahody ve Chvalkovicích u Ivanovic na Hané. Tam samosběry začaly už minulý týden. „V posledních letech nebyla úroda taková, jak jsme si představovali. Hlavně kvůli mrazu. Letos to vypadá zatím velmi dobře,“ uvedl Jiří Vystavěl, který má sběrnu na starosti.

Lidé můžou ve Chvalkovicích sbírat jahody třikrát týdně a kilo nakoupí za pětatřicet korun. Jahody si tam už zajela natrhat například Marika Ryšánková z Vyškova. „Jahody milujeme, proto je do Chvalkovic jezdíme sbírat pravidelně. Byli jsme hned, jak tam otevřeli. Chystáme se ještě tento týden. Doufám, že se na nás dostane,“ řekla žena.

Dodala, že si raději jahody sama nasbírá, než aby v obchodě kupovala chemicky ošetřené. „Těším se, až začnu dělat marmelády a domácí zmrzlinu. Jen mě mrzí, že jahody nevydrží celé léto,“ dodala.

Festival Boskovice. Ilustrační foto
V Boskovicích chystají festival. Seriály ale letos nebudou

Čerstvé jahody začal ze svých plantáží už sklízet také soukromý zemědělec Karel Plch z Dolní Lhoty na Blanensku. Tvrdí, že většinu úrody zvládne posbírat ve vlastní režii. Částečným samosběrem vykrývá jen zlomek. „Jahody si u nás musejí zájemci objednat dopředu. Až po vyřízení objednávek se dostanou do volného prodeje. Po loňské a předloňské neúrodě to zatím vypadá lépe. Ale potřebovali bychom déšť. Jahody mohou ještě na poli poschnout,“ poukázal Plch.

Už má sklizenou téměř třetinu úrody. Kilogram jahod u něj stojí pětasedmdesát korun.

Kvůli nedostatku vláhy mají o úrodu obavy v podniku ZEAS Lysice. Loni jim třetina jahod pomrzla a třetina uschla. „Hlavní sklizeň jsme zahájili tento týden. Úroda zatím vypadá slibně. Ale jak dopadne, bude záležet na tom, jestli v příštích dnech zaprší nebo ne. Za květen jsme totiž zaznamenali minimum srážek,“ vypověděl ředitel společnosti Jiří Šafář.

O zhruba dva týdny dřív letos začal samosběr jahod v Moravském Žižkově na Břeclavsku. Hned první den plnily košíky oblíbeným ovocem stovky lidí.
Jahody dozrály o dva týdny dřív. Plantáže vzali lidé útokem

I kvůli tomu zatím Lysičtí stopli další objednávky. Kilogram přijde zájemce na šedesát korun. Z tamních polí si přímo lidé jahody neposbírají.

Ještě předloni si do brněnské Slatiny jel posbírat jahody Jiří Hort z Adamova. Na marmeládu. „Loni jsme už ale jahody koupili v supermarketu. Vyšlo to kupodivu levněji a marmeláda z nich je chuťově víceméně k nepoznání,“ svěřil se muž.

Kam v regionu pro jahody
BLANENSKO

Zemědělec Karel Plch, Dolní Lhota
• na objednávku
• 75 korun/kilogram

ZEAS Lysice
• na objednávku
• 60 korun/kilogram

VYŠKOVSKO

Jahodárna Chvalkovice
• samosběr
• 35 korun/kilogram