Dohoda už dorazila do mojí datové schránky. Vnímám jako pozitivní, že obě strany mají zájem na domluvě. Se starostou jsme pravidelně ve spojení a o věci jednáme," potvrdil zástupce žalující strany, jednatel společnosti AusterlitzPro Miroslav Jandora.

Návrh, který rada schválila, ale podle něj má ještě několik nedostatků. „Hodnotil bych to jako půlkrok vedoucí k řešení sporu. Omluva, která je z naší strany podmínkou pro další jednání, tam je, ale ještě nebyla formulovaná podle našich představ. Do námi navrženého znění totiž vložili vsuvku, takže vyznívá v tom smyslu, že se město omlouvá, pokud nějaká třetí strana porušila autorská práva. Podle nás je porušilo přímo město, když expozici zpřístupnilo. Chceme, aby tak vyzněla i požadovaná omluva. Stačí, když ji přepíšou ze soudního rozhodnutí," uvedl Jandora s tím, že tato omluva odblokuje další jednání ohledně podmínek licenční smlouvy. „Máme i nějaké další připomínky, ty chci ovšem řešit až po tom, co se dohodneme na omluvě. Jednání bych vlastně rozdělil do dvou kroků. Věřím však, že se expozici podaří otevřít v rozumné době," odhadl Jandora.

I výměna originálů

Podmínky pro její znovuotevření se ale nezměnily. Společnost AusterlitzPro vyžaduje opravení nedostatků, které nespočívají z jejího pohledu pouze v drobnostech. „Určitě si to vyžádá svůj čas. Jednak bude potřeba vyměnit asi devadesát procent audiovizuálního materiálu a totéž se bude týkat i originálních exponátů. Těch je oproti původnímu plánu jen několik. Část navíc nelze považovat ani za autentické repliky. Je tam také několik pěkných originálů, časově ovšem třeba o šedesát let mimo, takže je bude zapotřebí odstranit. Na nedostatky jsme upozorňovali už před rokem, naše připomínky ale město přehlíželo," připomněl Jandora, podle kterého by město mělo vymáhat nápravu po dodavateli expozice, který nesplnil její zadání.

Na úřadě ale ještě konkrétní postup úprav nemají připravený. „Část nedostatků už dodavatelská firma napravila. Ještě jsme ale s žalobcem konkrétně neprojednávali, v jakém rozsahu a čeho přesně se úpravy budou týkat. V této chvíli proto není možné přesně určit, jakým způsobem je uskutečníme, a jaké požadavky budeme mít na firmu, která byla za vytvoření expozice zodpovědná," přiblížil slavkovský městský právník Bohuslav Fiala.

Úpravy expozice si tak zřejmě vyžádají ještě poměrně hodně práce, což potvrzuje i vedení zámku. „Subdodavatelé už skutečně upravili část nedostatků. Byly to ale ty, které jsme identifikovali sami. Nemůžu vyloučit, že tak došlo i na některé věci, které zmiňuje ve svém osmnáctistránkovém seznamu společnost AusterlitzPro," připustil ředitel slavkovského zámku Aleš Šilhánek.

Podle něj šlo ale hlavně o menší věci jako překlepy na informačních tabulích, nebo faktické chyby v textech a popiscích. „Takové nedostatky se objevují vcelku běžně, a není proto ničím překvapivým, že se vyskytly i u výstavy takového rozsahu, jako je napoleonská. Dodatečné opravy v toto smyslu nejsou proto ničím zvláštním. Ty na základě stížnosti AusterlitzPro přijdou na řadu, až se město a žalobce dohodnou, jak by měly přesně vypadat. V tomto ohledu jsme zatím od města žádné instrukce nedostali," uvedl Šilhánek.