Při hezkém odpoledni je na jarmarku opravdu živo. Mezi nákupy si návštěvníci odbíhají do zámku Slavkov - Austerlitz na komentovanou prohlídku v dobových kostýmech. Mladá průvodkyně Eliška oblečená do barokních šatů si zájem příchozích pochvaluje. ,,Zájem je velký, už jsou vyprodané všechny prohlídky. Snažíme se vše podat v zábavné formě. Návštěvníci se baví,“ netají spokojenost průvodkyně.

V zahradě přibývá návštěvníků. Zábavu zde nacházejí i rodiny s dětmi. Nechybí stánek od Vida science centrum, který baví zejména děti na nejrůznější pokusy. Zábavu nabízí také Ateliér Kuličkárna, kde si děti skládají z kuliček obrázek.

Dospělé návštěvníky láká mimo jiné burčák. ,,Na něj jsem se těšila celý rok a tady je výborný, sladký,“ hodnotí Květoslava Malá z Vyškova. Burčák ze stánku slavkovského vinařství si nechválí jen ona. Oldřich Novotný si ještě před prvním douškem si ve sklence znalecky prohlíží barvu. „Má zlatavou barvu, což je dobře a voní po hroznech, jdu do toho,“ usmívá se Novotný.

Prodejkyně vína z červeného rybízu paní Libuše si pochvaluje atmosféru ve Slavkově. ,,My už tady prodáváme dost dlouho. Máme zákazníky, kteří se sem vrací. Na zámku ve Slavkově je vždycky dobře, je tady poklidná a přátelská atmosféra, jezdíme sem rádi,“ nechává se slyšet trhovkyně.

Z lídryně slepice nebo útok na předsedu strany. Ve městech jihu Moravy atmosféra před komunálními volbami houstne.
StB na dekoltu lídryně strany? Nápisem vandal útočí na Babiše

Lákají i řemeslné a rukodělné výrobky. Zdeňka Křivánková prodává ručně vyráběná mýdla a soli do koupele. Lidé prochází kolem a Křivánková je láká ke svému voňavému stánku. ,Pojďte si přivonět,“ volá na ně. Slavkovský jarmark si velmi oblíbila. ,,Jezdím sem asi třetím rokem, poslední ročníky nevyšlo počasí, proto jarmark musel skončit dřív, ale dnešek je v pohodě. Na to, jak to vypadalo ráno, tak se vyčasilo,“ naráží trhovkyně na ranní zamračenou oblohu.

Návštěvníci si atmosféru v zahradě chválí. „Je to povedená akce, sešel jsem se s přáteli, dal si pivo i klobásu, jsme spokojený,“ míní Jan Siva ze Slavkova.

Lidé vítají i to, že akci nic neruší. ,,Potkala jsem tady už spoustu známých, popovídali jsem si s a nic nás nerušilo. Nehraje tady žádná hudba na plné pecky a člověk slyší aspoň vlastního slova,“ pochvaluje si Kateřina Růžičková. Tlačí kočárek a za ruku vede malou dívenku, která už maminku nedočkavě tahá za rukáv, protože se těší na dovádění na skákacím hradě.

Václavský jarmark má ve slavkovské zámecké zahradě dlouholetou tradici, která se přerušila v minulosti na pár let. Pro velký zájem lidí jarmark pořadatelé znovu obnovili. Kdo na zámku vydržel až do večera, mohl se těšit na koncert Michala Davida.

RENATA SPOTZOVÁ