V sobotu přesně dvě minuty po půl sedmé večer astronomicky začalo jaro. A odpovídaly tomu i teploty, které na jižní Moravě překonaly průměr pro tyto dny. Podle meteorologů tak už letos zima definitivně skončila nejen podle kalendáře.

Nejtepleji bylo o prvním jarním víkendu ve Strážnici na Hodonínsku, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 17,5 stupně Celsia. Výraznější ochlazení už nás podle meteorologů nečeká. „Ještě sice mohou přijít ranní mrazíky, ale zima už se nevrátí,“ uvedl Petr Münster z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

I přes občasné přeháňky přálo víkendové počasí oslavám vítání jara v jeho tradičních i nových podobách. Sezonu tak zahájili cyklisté i turisté. První výlet mají za sebou například cyklisté z hodonínského Klubu českých turistů i brněnského cykloklubu Favorit nebo boskovičtí turisté.

Prosba o úrodu

Původní lidové obřady a zvyky, které se slavily na počest přicházejícího jara, mívaly lidem zajistit prosperitu hospodářství v nadcházejícím roce. „Dnes se však dodržují spíše jen kvůli jejich poetice, která se nám v dnešní uspěchané době líbí. Původní význam se z nich už vytrácí,“ podotkla etnoložka Irena Ochrymčuková z Muzea Brněnska.

Zásadní vliv má tak první jarní den dnes už jen na stanovení termínu Velikonoc, které se řídí prvním jarním úplňkem. „První neděli po tomto úplňku, který letos připadá na 30. března, se slaví Boží hod velikonoční,“ upřesnila Ochrymčuková.

Jedna z tradic, která se dosud dodržuje, je slavení páté postní neděle. Říká se jí Smrtná. Ta letos shodou okolností vyšla právě na neděli, a téměř se tak kryla s prvním jarním dnem. „Nemusí tomu tak být každý rok, záleží totiž na termínu Velikonoc,“ doplnila etnoložka.

Podle tradic se na Smrtnou neděli vynášela ze vsi Smrka jako symbol odcházející zimy. „Krátce nato vnášela děvčata do vesnice smrček ozdobený kraslicemi a pentlemi, kterému se říkalo létečko,“ popsala tradice Ochrymčuková.

Smrtku v neděli vynášeli například v Josefově na Hodonínsku. „Za zpěvu písně Smrtná neděla, kdes klíče poděla? obešla děvčata se smrtkou celou obec ,“ popsal slavnost starosta Josefova Přemysl Růžička. Při tom vybíraly dívky od místních mouku, sůl, vejce, sádlo a peníze. Vysvlečenou Smrtku nakonec vhodily do strouhy.

Obnovené tradice

Vynášením Smrtky se v neděli slavil příchod jara i na Šmelcovně nedaleko Veverské Bítýšky na Brněnsku. Tam se však tato tradice zavedla teprve na začátku dvacátého století. „Šmelcovna je příkladem toho, že se lidé k líbivým tradicím vracejí,“ doplnila Ochrymčuková.

Naši předkové ale nezaháleli ani před astronomickým začátkem jara. Kolem 12. března začínala jarní orba a na svatého Josefa 19. března se obvykle selo obilí.

Letos by však patrně setba ještě nedopadla dobře. „Zima byla mimořádně dlouhá a na probouzení přírody je to vidět. Ve srovnání s loňskem je tu rozdíl několika týdnů,“ uvedl David Horal z brněnského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny.

Na jižní Moravě se sice podle Horala už objevili špačci, čejky či skřivani, ale na hlavní přílet čápů ornitologové teprve čekají. „Už 6. března se u Břeclavi objevila vlaštovka, ale ta kvůli mrazům asi nepřežila,“ dodal Horal.