Se začátkem chladných večerů a nocí přichází i první problémy se znečištěným ovzduším. Kvůli zdražujícím se energiím přechází lidé z Vyškovska na pevná paliva a do kotlů často hází věci, které v nich nemají co dělat. Výsledky jsou ve vzduchu okamžitě vidět i cítit. Obzvlášť v menších obcích a v okrajovějších částech měst. Obce regionu jsou proti tomu bezmocné.

Že jsou lidé ke svému okolí bezohlední a úsporu staví před čistý vzduch, potvrzují i kominíci. „Podle mých zkušeností odhaduji, že odpad a další věci, které do ohně nepatří, občas přiloží i každý třetí člověk. Mnoho lidí pak pálí vše, co jim přijde pod ruku, pravidelně," zdůraznil provozovatel kominictví z Drnovic Richard Janča.

I když kominík při revizi pozná, že s komínem není vše v pořádku, nemá žádnou možnost, jak situaci řešit. „Zjistit s určitostí, že někdo hází do kotle plasty nebo jiný odpad, je složité. Jistotu nabídne jen rozbor sazí a ten se samozřejmě běžně nedělá. Můžeme většinou jen pokrčit rameny a myslet si své, i když třeba máme podezření," dodává Janča.

Hrozba pokut

Že lidem prakticky nic nehrozí, vnímá jako jeden z hlavních problémů. Bez reálné hrozby postihů se podle něj situace v dohledné době nezmění. Pokud pálí odpad firmy a továrny, můžou je kontrolovat pracovníci České inspekce životního prostředí. U domácností je to ale jiné.

Složité dokazování potvrzují i úřady. „Za letošní rok jsme neudělili za znečišťování vzduchu domácnosti žádnou pokutu. Chodí sice různá udání, ale často jde o sousedské spory a vyřizování účtů. I když je stížnost oprávněná, nemáme možnosti, jak věc řešit. Platí tu ochrana soukromí a majetku. Nemůžeme někomu napochodovat do domu a podívat se, co pálí," přiblížil složitou situaci vedoucí odboru životního prostředí vyškovské radnice Jiří Kutálek.

To, že jsou kontroly složité, potvrzuje i vedení obcí. Řešit stížnosti přes úřady nechtějí třeba v Uhřicích. „Ruce máme dost svázané, jediná možnost je přes zákony o ochraně životního prostředí a to by trvalo dlouho. Naštěstí žádné velké problémy s lidmi nemáme, když někdo třeba pálí na zahradě nebo mu jde hodně kouře z komína, tak se to snažíme řešit domluvou. Je to lepší než se hnát po úřadech," řekl starosta Uhřic Jaromír Handl.

Absence častých a tvrdých postihů je pak vidět v zimních měsících nad každým městem a vesnicí. „Hustý tmavý a štiplavý dým z komínů je vidět i cítit každou zimu. Je to na zodpovědnosti každého, co v kotli spálí. Chodit někoho udávat mi nepřijde jako řešení a nemyslím si, že je to správné," uvedla například Hana Pivečková z Rousínova.

Že pohled na vesnice zahalené smogem není výjimečný, potvrzují i jiní. „Lidé si na sousedy stěžují často. Jdu na revizi do vesnice a vidím, že je celá zakouřená a z komínů jde kdovíco. Slyším jen svalování viny z jednoho na druhého, ale co každý sám pro lepší vzduch dělá, nikoho nezajímá. Nezájem jde vyčíst i z počtu revizí. Lidí, kteří si nechají pravidelně kontrolovat komín, je menšina," potvrzuje majitel kominictví.

Okresní město spíš než z domácností trápí emise z dopravy. „V centru města už asi před čtyřiceti lety přešla většina lidí na topení plynem a ani nemají žádnou možnost topit tuhými palivy. Problémy tak jsou spíš v okrajových částech jako Opatovice nebo Hamiltony. Ve městě řešíme znečištění ze silniční dopravy," vysvětlil Kutálek.

I když je situace ve Vyškově lepší než v jiných částech republiky, dají se komplikace v zimě očekávat. „Když se bude v zimních měsících držet inverze déle, bude horší vzduch i ve Vyškově a okolí. Zatím je ale situace klidná. Ráz počasí se víc střídá a žádné problémy jsme dosud neřešili," uzavřel Kutálek.

PETR JANDERKA