Dle jeho slov není vůbec vhodné v této chvíli jezdit po Moravě v uniformách rudoarmějců. „Na jejich tradici navazují dnešní okupanti Ukrajiny. Pro řadu z nás to znamená zamknout tyto uniformy ve skříni a možná už je nikdy nevytáhnout. Bezprecedentní ruská agrese zničila tuto část našeho koníčka,“ vysvětlil Vystrčil.

Rozhodnutí ocenili například i zástupci radnice ve Slavkově u Brna. „Není to vše, co můžeme v našem městě udělat, ale symbolika je v tuto chvíli také důležitá. Děkujeme organizátorovi akce Krvavé jaro 1945, že ji letos neuskuteční. V loňském roce se totiž odehrála i v našem zámeckém parku,“ informovali v pátek na facebooku města.

Vizualizace haly v Marchanicích na Vyškovsku.
Hala v Marchanicích: problém s parkováním kamionů má řešit nové značení

Není přitom jasné, jestli se akce ještě někdy vrátí v původní podobě. „Nevím, kdy a jestli emoce odpadnou, ale zneužití odkazu druhé světové války v dnešní agresivní válečné politice Ruska se dotýká i nás. Aspoň v této chvíli,“ uznal člen spolku Acaballado.

Spolek organizuje také napoleonské akce v Brně nebo ve Slavkově na Vyškovsku. Významné změny tam ale s ohledem na situaci neplánuje. „Je velmi pravděpodobné, až jisté, že účastníci z Ruské Federace a Běloruska se přestanou našich akcí zúčastňovat z důvodů neudělení víz. Nijak výrazně se to těchto akcí nedotkne, protože tvořili vždy marginální část účastníků,“ dodal Vystrčil.