Nový vrt by vyřešil problémy s vodou na velmi dlouhou dobu. „Podle průzkumu odborníků bychom z něj měli získat minimálně poloviční původní vydatnost, tedy asi tři sta až čtyři sta kubíků denně, což by bohatě stačilo. Pro všechny tři obce je totiž denní spotřeba kolem sto padesáti kubíků vody,“ vysvětlil starosta Ježkovic Josef Pořízek.

Současný vrt je na stejném pozemku jako nově plánovaný a patří Ježkovicím. Vodovod však provozuje firma Insta CZ. „Jsou sice některé obce, které si to provozují samy, ale v tomto případě si nemyslím, že je to vhodné řešení. Máme tři vodovody, bylo by to asi těžko proveditelné. Navíc z hlediska rozumného hospodaření je lepší, když majetek zůstává v obci. Kdybychom to navíc prodali vodárenské společnosti, byla by cena vody podstatně vyšší,“ vysvětlil Pořízek.

Cena stavby se bude pohybovat mezi půl a tři čtvrtě milionem korun, obec chce žádat o dotace. „V současné době jsou veškeré podklady potřebné pro stavbu nového vrtu před nabytím právní moci. O dotace chceme zažádat, jakmile bude vše po právní stránce vyřízené,“ řekl starosta.

Hladký přechod na nový vrt bude podle něj záviset na tom, jak odpovědní a nesobečtí budou lidé. „Na to jsem sám zvědavý. Z praxe totiž můžu říct, že když vyhlásíme nutnost nižního odběru vody kvůli opravám, tak se naopak odběr výrazně zvýší,“ povzdechl si starosta.

Totéž potvrdila i starostka Podomí Kateřina Ševčíková. „Bohužel musím říct, že i u nás je stejný problém. Máme to propočítané tak, že pokud budou lidé ukáznění, tak nám voda postačí. Ale v momentě, kdy začnou spotřebu zvyšovat, tak budou bez vody. Bohužel na to doplatí všichni, i ti, kteří nařízení dodržují,“ řekla Ševčíková.

Zároveň však dodala, že blízké řešení celé situace ji těší. „Rozhodně jsme rádi, že podle všeho problémy skončí a vody bude zase dost. Je totiž jedna z nejkvalitnějších v regionu,“ podotkla starostka.

Další obcí, která bere vodu z Ježkovic, je Ruprechtov. „Organizačně je to hlavně záležitost Ježkovic, vrt je na jejich pozemku. Ale já samozřejmě doufám, že se situace vyřeší ke všeobecné spokojenosti,“ řekla starostka Ruprechtova Světlana Švarcová.

Problémy s vodou se projevily v obcích hlavně loni v létě, když přišla vlna tropických veder. „Týden bez deště s velmi vysokými teplotami způsobil, že vrt ztratil vydatnost a nestačil v tu chvíli pokrýt potřeby lidí, kteří zůstali doma a neodjeli nikam na dovolenou,“ vysvětlil tehdy Luboš Julínek ze střediska vodárenství Vyškov firmy Insta.

Původní vrt měl na začátku vydatnost kolem šesti až osmi set kubíků denně. Nejprve měl sloužit jen Ježkovicím, Ruprechtov a Podomí se připojily až po roce 2000, čímž se zvýšil odběr. S dalšími lety vydatnost vrtu postupně klesala.