Právě ta ho přivedla až před českého prezidenta. „Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek vybíral různé osobnosti, veterány, hasiče a pozval také asi pět zástupců z řad těch, co byli na podzim ocenění. Mezi nimi i mě," říká.

O tom, že povečeří s hlavou státu, se dozvěděl zhruba týden před akcí. „Bylo to pro mě podobně jako ocenění velké překvapení. Zpráva mi ale udělala obrovskou radost. Možnost setkat se a povečeřet s prezidentem se nedostává každý den," podotýká Hrabec.

Kromě setkání oceňuje i výběr jídla a pití. „Troufám si říct, že jídlo bylo pro většinu z nás jako z jiné galaxie. Porce nebyly velké, ale mimořádně chutné. Zaujal mě například židlochovický pršut a filovaná kachní prsa. Potěšila mě také výborná kvalita vín. Pocházím z jihomoravské vinařské oblasti, takže je dokážu ocenit," popisuje.

Každý z pozvaných měl šanci s prezidentem promluvit. „Pozdravil jsem ho, podal jsem si s ním ruku a představil se mu, kdo jsem a co dělám. Jak už je u prezidenta zvykem, opět hýřil svými pověstnými bonmoty. Bylo jich hodně, v podstatě na každého z nás reagoval nějakou replikou. Všiml jsem si i další věci, kterou je pověstný. Opravdu kouří stále a všude, nevynechal ani večeři," poukazuje Hrabec.