Jitřenka vznikla v roce 1955. Kulaté výročí tak připadlo na loňský rok. Oslavu vedení odložilo kvůli následkům požáru jídelny v říjnu 2014. „Loni touto dobou jsme ještě opravovali. Začátek sezony jsme stihli, s oslavou jsme ale museli počkat," vysvětluje jeden z členů neziskové organizace Jitřenka Bučovice Igor Rychlík, který je na základně známý spíš pod přezdívkou Sádra.

Ačkoliv si jubileum mají připomínat až v sobotu odpoledne, několik nadšenců dorazilo už v pátek a pustili se do chystání tábora na blížící se sezonu. Jako třeba bývalý vedoucí Petr Zapletal. „Poprvé jsem tady byl v sedmadevadesátém roce. Teď už jezdím jen pomáhat s přípravou na sezonu. Aby tady to chátrání někdo řídil," směje se.

Úklid po zimě a další práce podle něj můžou zabrat jediný víkend, pokud se sejde dostatečný počet dobrovolníků. Stačí jich prý tak deset až dvacet. „V poslední době, od požáru, to ale zabralo mnohem víc času. To, co je tady nové, pěkné, jsme dělali o víkendech zhruba půl roku," doplňuje Zapletal.

Většina z těch, kteří kolem sobotního poledne do areálu ukrytého v lese míří, se ale přišli hlavně bavit, vzpomínat a potkat se s lidmi, které roky neviděli. Třeba právě Matoušek, kterému letos bude sedmdesát let. Základna, jak poukazuje, se od doby, kdy na ní dělal vedoucího poprvé, změnila k nepoznání. „Tehdy kromě jiného nebylo téměř žádné sociální zařízení, jen pár umyvadel v dřevěné boudě. Voda se tam přiváděla tak, že se musela pumpovat ze studny. O ohřívání vody nemluvě. V rohu stál kotlík, nad ním válec. Pod tím se muselo topit, aby se děti mohly aspoň jednou za týden pořádně umýt. Vody tady totiž bývalo málo," vzpomíná muž, který pamatuje i na turnus v srpnu 1968. „22. jsme všechny děti rozváželi domů," říká.

Zaznamenané je to i v jedné z kronik, které jsou v rámci oslavy vystavené ve zrekonstruované jídelně. „Ráno jsme se dozvěděli, že nás obsadila ruská armáda. Rodiče si přijížděli pro děti a rychle jeli domů. Nevěděli jsme, co se stalo. Maminky plakaly a soudruh vedoucí se šel ptát, co je pravda. Když přišel, tak plakal," zapsal do kroniky některý z táborníků 21. srpna 1968.

O několik let zpátky v čase se vedoucí přenášejí také díky závodu, který pro ně organizátoři připravili. „V místech v okolí tábora, která znají, jsou nachystaná stanoviště, kde budou za sladkosti plnit úkoly. Jako zamlada. Před lety to museli zvládat v poklusu, teď si lokality, které moc dobře znají, můžou pomalu obejít. Třeba u bazénu je čeká chůze na chůdách. Večer pak nástup a další zábava tak, aby si připomněli táborová léta," usmívá se Rychlík.

Další akce se na Jitřence odehraje příští sobotu. Půjde o den otevřených dveří. „Kdo má zájem, může přijít a my ho provedeme po areálu a vysvětlíme, jak to tady chodí," zve zástupce předsedy.

Areál opravili za 3,5 milionu

V uplynulých dvou letech se Jitřenka dočkala značných úprav. Po požáru na podzim 2014 prošla rekonstrukcí jídelna, která byla původní z roku 1955. Jedním milionem na ni přispěl Jihomoravský kraj. „Díky dvou set padesáti tisícům od Nadace ČEZ jsme pak mohli udělat hřiště, které má pořádné odvodňovací podloží. Pro děti je to důležité. Dřív místo něj byla hromada písku," řekl zástupce předsedy neziskové organizace Jitřenka Bučovice Igor Rychlík s tím, že celkem úpravy vyšly asi na tři a půl milionu korun. Peníze šly z dotací, od sponzorů a příspěvků dobrovolníků.