Jako obvykle rozezněly vyškovské Masarykovo náměstí hlasy dětí ze Základní umělecké školy Vyškov společně s jejich ředitelem Alešem Musilem. Letos se k nim připojily i tři flétnistky ze Základní školy Nádražní 5. „Všichni to jsou úplní začátečníci, je třeba aby se otrkali i před lidmi,“ vysvětluje Musil.

Vzápětí se obrací na publikum, které zaplnilo celé Masarykovo náměstí. Lidí dorazilo jednoznačně nejvíc za uplynulé roky, minimálně čtyři stovky. „První koleda je která?“ ptá se Musil. Lidé mu jednohlasně odpovídají Nesem vám noviny. Hudebníci začínají hrát a zpívat a několik lidí si pobrukuje. A následují další skladby. Nechybí ani bonusová koleda Vánoce, Vánoce přicházejí.

Na úplný závěr Musil vyzývá zejména malé zpěváky. „Chce si přijít někdo zazpívat koledu přímo z pódia? Může přijít,“ vybízí. Nahoru utíká malý chlapec, představuje se jako Svatíček z Manerova. „Nebudu nic zpívat. Chci říct básničku,“ říká před rozesmátým publikem. Vzal si mikrofon a spustil: Prý se všichni čerti žení, sněhulák má posvícení, ukloní se v novém fráčku, pozve k tanci sněhulačku,“ rýmuje chlapec. A sklízí obrovský potlesk. „Máš větší potlesk než já,“ usmívá se Musil.

Akce Deníku Česko zpívá koledy na brněnském náměstí Svobody.
Jižní Moravou zněly vánoční písně: Oblíbená koleda? Všechny, svěřila se pěvkyně

Potlesk ovšem sklízejí i jeho svěřenci. Na pódiu zpívala například jedenáctiletá Kateřina Bárová z Vyškova. „Takto před lidmi jsme zpívala poprvé. Měla jsem trošku trému, ale jinak to bylo dobré. Jsem překvapená, že přišlo tolik lidí,“ hodnotí dívka. A její nejoblíbenější koleda? Nesem vám noviny.

Někteří její spolužáci si už jsou o něco ostřílenější. „Jedná se asi o třetí koncert během krátké adventní doby. Snažím se, aby děti našly ve zpěvu zalíbení, aby se rády předváděly. Kultivuji jejich zpěv, aby se z nich jednou stali členové Motýlku, Re-canta a v neposlední řadě třeba jednou Pěveckého sboru Antonína Tučapského. A přesně takto to začíná,“ říká Musil.

S akcí Česko zpívá koledy je nadmíru spokojený. „Jsem nadšený z toho, jak ve Vyškově lidé krásně reagují. Byl jsem u jejího zrodu a tehdy jsem čekal, co se z ní zrodí. Nejde o rekordy, ale o přátelské setkání. A dnes zcela určitě na lidech viděl, že to tak vnímají také. Když se zpívají koledy ve vánočním čase pod krásným stromem s takovou upřímností, tak mě to naplňuje,“ odchází spokojeně Musil.

Ilustrační foto.
Přibývající kruhové křižovatky? Nové přináší úlevu, starší jsou jako špunt

Kromě Vyškova se ve středu zpívalo i v Krásensku, Rychtářově, Drnovicích, ve Vážanech, Hlubočanech, Slavíkovicích, Nových Hvězdlicích, Hruškách, Vážanech nad Litavou Kroužku, Kozlanech a v Bučovicích.
V Hlubočanech a ve Vážanech letos poprvé. V obou obcích si lidé se nemohli atmosféru vynachválit. „Jsme všichni nadšení, bylo nás skoro sto. Vystupovaly hlavně děti, takže to mělo své kouzlo a navodilo to tu správnou vánoční atmosféru. Všechny nás to skvěle nakoplo, a těšíme se na příští rok, kdy se určitě po takovém úspěchu zapojíme znovu,“ komentuje starostka Ivana Wagnerová.

Více než dvě stě lidí se sešlo již tradičně v Rousínovské místní části Slavíkovice. Tam měli připravený i doprovodný program. „Kromě zpívání koled si všechny děti vypustily balonky, které byly nafouklé héliem, a kde měly napsaná svá přání pro Ježíška, které vypustily do oblohy. Podařilo se nám také domluvit živý betlém i se zvířaty, který má úspěch. Jsme rádi, za to, že je o akci takový zájem,“ říká organizátorka  Miroslava Vymětalová.

Na náměstí Svobody v Bučovicích se sešlo přes sto lidí. I tam je akce již tradiční součástí předvánočního času. Dorazila i Dana Šípková z Brna. Tu na akci pozvala kamarádka. „Byly jsme dlouho domluvené, že k ní zavítám a vyšlo to zrovna na tento termín a jsem za to ráda. Líbí se mi to, že se lidé společně sejdou u stromku a zpívají si pro radost koledy které patří k Vánocům. Tak se to dělalo i dřív, a takové tradice by se měli zachovat, aspoň jsou na sebe lidé hodní,“ říká Šípková, která doufá že na akci přijde i příští rok. „Raději v Bučovicích než v Brně, kde je hodně lidí, tady je to takové klidnější a milejší,“ dodává.

Nedaleko Býčí skály postavili nový most.
Nedaleko Býčí skály postavili nový most přes Křtinský potok

Celkově si na Vyškovsku přišlo zazpívat zhruba tisíc šest set lidí.