O dotace na jejich koupi mohou žádat představitelé obcí i krajů. „Rozdělíme sto milionů korun. Příspěvky jsou určené na elektromobily, vozy na zemní plyn a nově i auta s hybridním pohonem,“ upřesnila mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Obce Blanenska a Vyškovska zájem zatím neprojevily. „Vozový park jsme nedávno obnovili. Elektromobil nechceme. I s dotacemi stojí víc než fabia. Pokud by byly levnější a my měli zastaralá auta, tak by se o tom dalo uvažovat. Letos jsme koupili nové auto pro městskou policii a loni pro pečovatelskou službu,“ konstatoval blanenský starosta Ivo Polák.

250
tisíc korun poskytne nově stát jako dotaci obcím při nákupu elektromobilu

V Boskovicích ještě nemají jasno. „Zvažujeme, jestli je pro nás dotace výhodná, ale do hloubky jsme se tím ještě nezabývali,“ připustila boskovická starostka Hana Nedomová. Služby města Boskovice o ekologické vozy nejeví zájem. „Zabývali jsme se jimi nedávno. Nakonec jsme koupili normální auto. Elektromobil se nehodí do našeho kopcovitého terénu,“ vysvětlil ředitel služeb Milan Strya.

Nákup auta na elektřinu není aktuální ani ve Vyškově. „Doteď to nebylo výhodné. Až se to změní, dalo by se o tom uvažovat,“ informoval mluvčí tamní radnice Michal Kočí.

Smog v Brně. Ilustrační foto.
Dražší parkování, nebo MHD zdarma? Intesmog změří sílu dopravy i smogu

Nevýhodné je pořízení vozu i podle starosty Rousínova na Vyškovsku Jiřího Lukáška. „Doba elektromobilů nastane později. Baterie jsou drahé. Zatím je to radůstka spíš pro bohaté,“ posteskl si.

Koupi elektromobilu zato zvažují představitelé městské části Brno-střed. Kromě toho hodlají postavit i dvě dobíjecí stanice. „Auto chceme mít v ideálním případě na přelomu roku. Na Šilingrově náměstí plánujeme postavit rychlonabíječku pro obyvatele. Druhá bude určená pro náš elektromobil,“ uvedla za městkou část Kateřina Dobešová.

Filmový víkend se z Turnova přestěhoval po pěti letech do letního kina v Boskovicích.
Letní kino v Boskovicích nabídne více pohodlí, diváci se dočkají nových toalet

Jedno auto na elektrický pohon začali v úterý používat brněnští záchranáři. Vůz značky BMW jim na půl roku poskytla soukromá firma. Elektromobil ujede na jedno dobití až 350 kilometrů. Podle ředitele záchranářů Milana Klusáka bude půlroční výpůjčka vozu sloužit hlavně k otestování. „Elektromobil bude jezdit po celém kraji a nejvíc po Brně. Využije ho zejména dopravní inspektor a technici,“ oznámil Klusák.

ADAM KUBÍK
PETR UHLÍŘ