Až na sobotu si nechal návštěvu volební místnosti starosta Vyškova Karel Goldemund (ČSSD). Vyšší volební účast ho těší. „Jsem rád, že zájem o volby je. Co se týká našich šancí, nerad bych je odhadoval předem, když ještě nejsou známé žádné výsledky a volby stále běží,“ byl opatrný Goldemund, kterého na cestě do místnosti potkali tři lidé. Všichni ho upozorňovali, že od nich už hlas dostal.

Průměrná volební účast v okrese byla k sobotní jedné hodině odpoledne 51,46 procent. Nejvyšší byla Na Slavkovsku, kde odvolilo pětapadesát procent lidí. „V posledních letech míváme nadprůměrnou volební účast i u prezidentských nebo parlamentních voleb. V roce 2014 byla u komunálních voleb účast přes sedmačtyřicet procent, takže jsme podle průběžných výsledků předpokládali, že ji pravděpodobně letos překonáme,“ okomentovala mluvčí Slavkova u Brna Veronika Slámová.

Sčítání volebních lístků.
Komunální a senátní volby 2018 skončily. Podívejte se na online zpravodajství

Oba volební dny byly na Vyškovsku klidné. V žádné volební místnosti nemuseli zasahovat ani policisté ani strážníci. Trochu adrenalinu si však po vhození lístku do urny užil Jaromír Krejčí, který v pátek odpoledne volil v mateřské škole Dědická ve Vyškově. Jakmile odešel z budovy, zjistil, že nemá občanský průkaz. „Okamžitě jsem se vrátil a naštěstí byl za plentou,“ usmál se Krejčí.

K volbám chodí pravidelně. „Je to důležité, ale na druhou stranu je to čistě na každém. Nikdo nemůže nikoho nutit. Pak by ale nevoliči neměli nadávat v hospodě u piva,“ podotkl.

Mezi nevoliče nicméně nepatří Vyškovanka Jana Veselá. Už několik minut před druhou hodinou postávala před volební místností v Knihovně Karla Dvořáčka. Mezi prvními voliči prý chce být pokaždé. „Později už chodí hodně lidí, kteří končí v práci a to nemám moc ráda,“ vysvětlila důchodkyně.

Aktuální zpravodajství z celého volebního víkendu vám bude přinášet početný tým Deníku Rovnost. Podívejte se na jeho členy:

Je přesvědčená, že ke komunálním volbám je důležité přijít. „Určují další chod města. Já volila celou stranu, kandidáty moc neznám. Komu jsem svůj hlas dala, ale neřeknu,“ zůstala tajemná Veselá.

Ve školce Dědická v pátek odpoledne volil i vyškovský opoziční zastupitel Jan Procházka (KSČM). V komunální politice se pohybuje od devadesátých let. „Po převratu byla doba dost hektická, ale jsem přesvědčený, že jsme byli tvrdá opozice. Posledních asi patnáct let je ale situace jiná. Změna je vidět. Do dění ve městě jsme se opět zapojili jako opozice, ale myslím, že konstruktivní,“ okomentoval Procházka.

Zpočátku si dvaasedmdesátiletý muž myslel, že letos už do zastupitelstva města kandidovat nebude. Nakonec ho však kolegové přesvědčili ke změně názoru. Na kandidátce komunistů je na třetím místě. „Argumentovali tím, že za roky mého působení v komunální politice mám bohaté zkušenosti a znalosti, které bych mohl předat dál. A v neposlední řadě – chuť do práce mám a zdraví mi stále slouží, tak proč to nezkusit,“ dodal Procházka.

Nejlepší volební zpravodajství z vašeho okresu, kompletní výsledky všech obcí, vizitky zastupitelů okresního města, analýzy možných koalic. To vše nejpodrobněji a nejkvalitněji v pondělním vydání Deníku Rovnost.

Naopak chuť chyběla některým voličům, kteří se rozhodli, že letos nikoho nepodpoří. Mezi nimi je Vyškovanka Ilona Dokoupilová. K urnám v pátek zamířila jen jako doprovod své kamarádky, která šla volit. „Nenašla jsem nikoho, kdo by mi vyhovoval, a čí program by se mi líbil. Stejně mám pocit, že můj hlas by nic nezměnil, tak teď můžu v klidu sledovat výsledky a nevztekat se že můj favorit tam není,“ okomentovala Dokoupilová.

Naopak obyvatelka Ivanovic na Hané Anna Baligová svůj hlas odevzdala. „Chodím k volbám pravidelně i když se v politice úplně nevyznám. Věřím tomu, že ten, kdo vyhraje, bude spravedlivý a povede město tak, jak má. Pak budu spokojená,“ zmínila žena.

Jediným místem Vyškovska, kde o volebním víkendu nikdo neodevzdal žádný hlas, jsou Hodějice. Letos se tam volby nekonají, nikdo nesestavil ani jednu kandidátku. Náhradní termín voleb stanovilo ministerstvo vnitra na 26. ledna.