Z šesti a půl tisíce stromů už víc než tisícovka padla k zemi. Místní to ale považují za zbytečný krok. Navíc poukazují na to, že bučovický lesopark Kalvárie je nyní plný náletových dřevin a vypadá nevzhledně. Jak před časem ujistilo vedení města, kácení bylo přípravou na chystanou revitalizaci.

Podmíněná však byla získáním dotace v řádech desítek milionů korun. „Tu se nám podařilo dostat. Obnova lesoparku tak může zanedlouho začít,“ byl potěšený starosta Bučovic Jiří Horák.

Pravidla discgolfu jsou jednoduchá. Každý hráč se snaží na co nejmenší počet hodů umístit disk do discgolfového koše. Disky se dělí podle různých kritérií. Třeba podle vzdálenosti, na kterou se používají i podle letových vlastností.
Park je zase atraktivnější. Lidé se nově zabaví discgolfem

Park o rozloze dvanácti hektarů se za několik měsíců dočká modernizace. Zeleň, která je pro něj typická, zůstane podle vedoucí bučovického odboru územního plánování a rozvoje Kateřiny Trtílkové zachovaná. „Připravujeme obnovu zastavení, která v minulosti v parku nějak figurovala. Jde o altán Letec, menší Letíšek, zastavení Palazor, o opravu šestiboké pergoly na muří nožce a v severní části vznikne nová vstupní brána. Přibude dětské hřiště a například i ohniště,“ vyjmenovala Trtílková.

Studie na kompletní rekonstrukci vznikla v roce 2015 a zahrnovala i obnovu dalších dvou lesoparků, Hájku a Úlehly. Tehdy dělníci začali kácet v Kalvárii stromy. Právě to někteří obyvatelé města kritizovali. „Zmizela spousta akátů. To vůbec nechápu. Vždyť jde o největší zdroj obživy pro včely,“ poukázal tehdy Bohumil Zábrana z Bučovic.

Ilustrační foto.
Bez kouření i zábavné pyrotechniky. Hejtman zakázal kvůli suchu oheň v krajině

Podobně v současnosti mluvila obyvatelka města Anna Lachká. „Nejsem odbornice, ale myslím, že kácení bylo zbytečné. Určitě nemuselo být tak rozsáhlé,“ je přesvědčená.

Podle starosty ale kácení mělo svůj důvod. „Určitě žádné stromy nešly k zemi zbytečně. A i na to, které dělníci pokácí a nahradí, odborníci vypracovali projekt. Lidé se nemusejí bát, že se něco dělalo jen tak,“ ujistil Horák.

Lachká uznává, že nějaké nové stromy už v Kalvárii jsou. Zároveň však podotkla, že než dorostou, nějakou dobu to potrvá. A úprav se obává. „Ale uvidíme, jak to nakonec bude vypadat,“ dodala žena.

Ilustrační foto.
Jihomoravany čekají až 35stupňová vedra. Lokálně hrozí i bouřky

Momentálně Bučovice čekají na vyřízení několika povolení. Pak už nebude podle Trtílkové revitalizaci nic stát v cestě. „Předpokládáme, že práce začnou na přelomu letošního a příštího roku. Potrvají přibližně dvanáct měsíců,“ doplnila vedoucí odboru.

PAVEL VIČAR