Kdyby nezareagovali včas, desetiletý D.R. by v ledové vodě rychle prochladl. Po strmé stěně se navíc nemohl nevyšplhat na břeh. „Hráli jsme si u rybníka, zakopl jsem o obrubník a po zadku sjel do vody. Břehy nádrže jsou velmi strmé, nemohl jsem vylézt. Bál jsem se,“ vzpomínal na událost chlapec.

Jak popsal devítiletý Viktor Jelínek, jeho kamarádovi z vody koukala jen hlava. „Museli jsme reagovat velmi rychle. Třetí z nás, Honza Dvořák, se chytil zábradlí a jistil mě. Já se pro kamaráda natáhl. Ani nevím, jak nás to napadlo. Asi instinkt,“ svěřil se Viktor.

Před slavnostní přísahou si lidé na Masarykově náměstí ve Vyškově prohlédli několik armádních vozidel. Součástí akce byla například i ukázka první pomoci.
OBRAZEM: Vyškovské centrum opět patřilo vojákům. Hostilo přísahu

Událost se podle chlapců seběhla velmi rychle. „Chvíli jsem se jen díval, v tom okamžiku jsem byl zmatený. Pak doběhl Viktor, chytil jsem ho za ruku, aby do vody také nespadl. Vytvořili jsme řetěz. Nepřemýšleli jsme nad tím“ potvrdil třetí z party, Jan Dvořák.

Viktora prý ani na chvíli nenapadlo, že se mu může také něco stát. „Jen jsem chtěl zachránit kamaráda. A navíc mě Honza jistil, věřil jsem mu“ dodal.

Zachráněný se hned vydal domů. „Zůstal jsem promočený, v botách jsem měl akvárium,“ vtipkoval s odstupem času. Rodičům řekl, co se stalo. „Byli rádi, že jsem v pořádku. Říkali, že už tam nemáme chodit, abych tam nezahučel znovu,“ zmínil hoch, který vyvázl bez zranění i bez nemoci.

O hrdinském činu chlapců se dozvěděli i jejich spolužáci. „Viktor se učitelce jen mezi řečí zmínil, že v sobotu zachránil kamaráda. Je velmi skromný,“ uvedla ředitelka Základní školy v Bohdalicích-Pavlovicích, jejíž čtvrtou třídu Viktor navštěvuje, Karin Šulcová.

O tom, co se stalo, si zjistila bližší informace a předala je řediteli vyškovské Základní školy Nádražní 5 Pavlu Pospíšilovi. Do tamní páté třídy totiž zbylí dva chlapci chodí. „Viktorovi jsme předali ocenění a chtěli jsme, aby se o činu chlapců vědělo i ve druhé škole. Oba dokázali vytvořit perfektní strategii, aby neohrozili sami sebe,“ pochválila Šulcová.

Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Hedviky Kropáčkové bývají děti v krizových situacích duchapřítomné. „Nejsou zatížené stresem jako dospělí a chovají zodpovědně,“ sdělila.

Loni řešili policisté na Vyškovsku dva případy utonutí. První muž spadl do rybníka Drnovicích. Další muž se utopil v Pístovicích. Na Blanensku se zabývali utonulým cizincem v blanenském lomu. Na začátku letošního roku se utopil muž v Rájci-Jestřebí.

Folklórní soubory zatančily na vyškovském Masarykově náměstí Hanáckou besedu a vytvořily nový rekord v počtu zúčastněných.
Hanáckou besedu se naučily tančit i děti. A pomohly s rekordem