Podle jejich předsedkyně a slavkovské zastupitelky Ilony Hrbáčkové jim však investor navzdory opakovaným žádostem projekt neposkytl. „Na začátku prosince jsme jednali ve spolupráci s naším právním zástupcem, s vedením města a investorem, kterým je společnost SKR Stav. Tehdy jsme uvedli, že bez předložení projektové dokumentace pro územní řízení není možná seriózní debata o obsahu záměru výstavby. S investorem jsme tedy byli domluvení, že nám ji poskytne," přiblížila zastupitelka.

To se podle ní dosud nestalo. „Koncem ledna jsme tedy poslali písemnou žádost a ani na ni jsme dosud nedostali žádnou odpověď," zmínila.

Zástupci investora připomínají, že se záměrem, projektem, včetně modelu, byli členové Spolku veřejně seznámení. Jednatel společnosti Ivo Skřivánek upřesnil, že žádost obdržela firma teprve před pár dny, 29. ledna. „Odpovíme, nemáme s tím problém. Ale kopii projektové dokumentace nebudeme poskytovat, není to třeba. Jsme připravení k nám zástupce Spolku a jejich odborníka pozvat, prohlédnout všechny dokumenty a zodpovědět všechny otázky. Spolek kromě toho může do všech podkladů nahlédnout na slavkovském úřadě," prohlásil Skřivánek.

Mají jiné představy

To zaznělo už několikrát také ze strany vedení města. „Zástupcům Spolku nic nebrání, aby přišli na úřad, tam si o podklady zažádali a nahlédli do nich. Pokud ale vím, nikdo kvůli tomu na radnici nebyl," podotkl starosta města Michal Boudný.

Projektovou dokumentaci chce Spolek konzultovat s odborníkem delší dobu. „Studovat hodiny dokumenty na úřadě neodpovídá našim představám. Nic to také nemění na skutečnosti, že investor nám něco slíbil, a teď to ignoruje," upozornila Hrbáčková.

Několik požadavků, se kterými Spolek do územního řízení půjde, je však už nyní jasných. Například počet bytů, kterých má podle projektu vzniknout až sto, chce snížit maximálně na třicet, přičemž by uvítal, kdyby se jednalo o rodinné domy. „Všichni, kteří v okolí bydlí, by si také přáli, aby město od investora odkoupilo část pozemku, na kterém má stavba vzniknout, a vybudovalo na něm projekt občanské vybavenosti," navrhla předsedkyně Spolku.

Něco takového ale podle starosty není reálné. „Město by na takovou koupi těžko jen tak sehnalo peníze. A především: pozemek patří investorovi a my ho nemůžeme nutit k tomu, aby nám jeho část prodal," zdůraznil Boudný.

Rada má jiný názor

Projekt, který ve městě už tři čtvrtě roku vzbuzuje velké emoce, je předmětem mnoha diskuzí. Hrbáčková proto chtěla uveřejnit ve Slavkovském zpravodaji svůj článek, v němž by objasnila stanovisko Spolku. „Redakční rada zpravodaje to ale zamítla. Z mého pohledu se jedná jednoduše o cenzuru," vytkla Hrbáčková.

Boudný, jakožto člen redakční rady, informaci o zamítnutí článku potvrdil. S tvrzením o cenzuře ovšem nesouhlasí. „Slavkovský zpravodaj slouží především k tomu, aby se obyvatelé dozvěděli o tom, co se ve městě děje, co se dělo a co se bude dít. Nechceme, aby sloužil k výměně názorů a k debatním přestřelkám. Kromě článku paní Hrbáčkové jsme z toho samého důvodu zamítli například ještě další dva týkající se jiných záležitostí. Redakční rada se na tom shodla jednohlasně," uzavřel Boudný.