„Nájemnici, která si v loňském roce pronajala kancelářské prostory v majetku města, jsme vypověděli smlouvu, protože neplatila nájemné. Pokoušeli jsme se ji kontaktovat. Bez úspěchu. Nereagovala ani na zasílané upomínky. Není pro nás jiná možnost, než nájemné vymáhat soudní cestou," potvrdila vedoucí slavkovského odboru bytového a tepelného hospodářství Jitka Charvátová.

Neplatící nájemnice v minulých letech prý pomáhala v hodně výnosném podnikání své matce, ta však za svoje počínání už sedí za mřížemi. „Okresní soud v Břeclavi jí loni vyměřil nepodmíněný trest odnětí svobody v délce čtyřiceti měsíců, který potvrdil i Krajský soud v Brně, k němuž se obžalovaná odvolala. Obžalovanou shledal soud vinnou, že v době od března do července 2007 sepsala žádosti o poskytnutí úvěrů, které měly být použité údajně na koupi nemovitosti v Litomyšli, a věděla, že přílohou žádostí budou nepravdivá potvrzení a padělané listiny," popsala rozsudek mluvčí Krajského soudu v Brně Markéta Sigmundová.

Ač žena klamala své klienty už dřív, důsledky si poškození nesou dodnes. O její podnikatelské kroky se už delší dobu zajímá finanční poradkyně Květoslava Hoferková, která na základě informací od podvedených klientů ještě dnes vypracovává další žaloby. „Dodnes mi volají lidé, kteří se vinou odsouzené dostali do tísnivé finanční situace a dluží velké částky. Odsouzená oslovovala lidi, kteří potřebovali půjčit peníze. Slibovala, že jim u společnosti BTF Projekt vyřídí úvěr, a to vždy se splatností maximálně do jednoho roku. Peníze ale v některých případech odcházely na její účet. Na bankovní účet klienta začaly přicházet až v době, kdy se začal zajímat, kde peníze jsou," popsala Hoferková praktiky podvodnice. Dodala, že si z úvěrů klientů platila své vlastní dluhy v řádech desítek tisíc korun.

Spolupracovala tak například s poškozenou klientkou, která prostřednictvím společnosti BTF Projekt uzavřela smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši sedmi set tisíc. „Zároveň však podepsala smlouvu, že peníze půjdou nejprve na účet Věry K. a teprve odsud se dostanou k ní. S tím však byl problém. Moje klientka absolvovala s podvodnicí několik cest, vždy do nějaké stavební spořitelny, odkud měla peníze vybrat, jenže je tam nikdy nikdo neočekával. Náklady na cestování, které vedly třeba i do Rakouska nebo do Francie, platila má klientka," tvrdí Hoferková.

Peníze, které si od BTF Projekt měla vypůjčit, nakonec obdržela až skoro po roce. „A to jen po velkých urgencích. Ke všemu dostala asi o sedmdesát tisíc korun méně. S odsouzenou ženou po nějaké době ztratila kontakt a ocitla se ve velkých dluzích," tvrdí Hoferková.

Podobným způsobem uvrhla odsouzená do těžké životní situace prý další desítky lidí. Jedním z nich je i Věra Kumrová z Vyškova. „Nechci se k tomu příliš vyjadřovat. Pokud vím, celý případ vyšetřuje kriminálka, ale to nic nemění na tom, že kvůli ní dlužím velké peníze," povzdechla si podvedená.

Podle Hoferkové dcera odsouzené podnikatelky, které Slavkov nedávno vypověděl smlouvu, se svou matkou na podvodech spolupracovala. Sama teď má čelit několika obviněním. „Mám podezření, že odsouzená a nejspíš i její dcera spolupracovaly s několika notáři hned v několika městech. Ty jim za úplatu doporučovali různé lidi, o nichž věděli, že mají finanční problémy, aby jim následně mohly nabídnout možnost úvěru. Očekávám, že mě budou lidé stále kontaktovat, dokud bude dcera odsouzené ve svém podnikání pokračovat," uzavřela finanční poradkyně Hoferková.