Méně než deset procent Čechů je očkovaných proti klíšťové encefalitidě. Proto je také podle lékařů z Vyškovska zázrak, že onemocnění ještě letos na Vyškovsku nezaznamenali. Naopak je tomu ale u lymské boreliózy, proti které ovšem očkování neexistuje. Nakažených je v okrese skoro tři desítky.

Podle hygieniků nárůst počtu nakažených boreliózou není omezený jen na Vyškovsko. „Podobné počty registrujeme i ve zbytku jižní Moravy. Přímo na Vyškovsku obvykle bývá tak šedesát případů nakažení boreliózou ročně. Letos jich zatím bylo osmadvacet, přitom ještě nepřišla druhá vlna zvýšené aktivity klíšťat," řekla vedoucí protiepidemio­logického oddělení vyškovské hygienické stanice Marie Hiršová.

Výskyt nemoci totiž během roku vrcholí dvakrát, v červnu a na začátku podzimu. Borelióza je tou méně nebezpečnou ze dvou nemocí, kterou klíšťata přenášejí, přesto ji ale podle Hiršové není dobré podceňovat. „Jde o onemocnění s dlouhodobým průběhem, který postupuje v několika fázích. Může tedy být obtížné ji zpozorovat včas, přitom čím později si jí nakažený všimne, tím větší riziko mu hrozí," vysvětlila vedoucí.

Nebezpečí kontaktu s klíštětem podle ní nehrozí jen v lese. „Stále častěji se s nimi můžeme setkat i v parcích a na zahrádkách. Kdekoli je nějaký porost, tam můžou být klíšťata. Prevence je jednoduchá: oblečení chránící holou kůži a hlavně vědět, jak používat repelent," informovala Hiršová. Právě repelentům podle ní lidé často nevěnují dostatečnou pozornost. „Zní to banálně, ale často se stává, že si lidé nepřečtou návod. Repelenty přitom vydrží chránit různou dobu, také je rozdíl v tom, že některé jsou určené na kůži a některé na oblečení," uvedla hygienička.

Zvýšený výskyt boreliózy zaznamenávají i lékaři. „Pacientů s boreliózou máme letos hodně. Je škoda, že proti ní neexistuje vakcína, lidem paradoxně nahání větší strach než encefalitida. Možná proto, že je častější," sdělila vyškovská praktická lékařka Danuše Adamcová.

Lidé podle ní choroby přenášené klíšťaty značně podceňují. „Na jedné straně je pravda, že o očkování proti encefalitidě je větší zájem než v uplynulých letech. Pořád je to ale bída v porovnání třeba s Rakouskem, kde je očkovaných devadesát procent lidí. U nás to není ani deset," upozornila lékařka. Prevence je přitom podle ní dostupnější než kdy dřív. „Máme v čekárně mapu rizikových oblastí, navíc aktivně nabízíme lidem očkování, které zapůsobí ještě během sezóny. Pořád ale máme vakcín plnou ledničku, lidé riziko nákazy klíštětem prostě přehlížejí," řekla Adamcová.

Prevenci nepřikládá velkou důležitost například obyvatelka Studnic Zdena Bílá. „Sama repelenty nepoužívám, ani když jdu do přírody. Myslím, že to záleží na člověku. Ti náchylnější k nemocem by je určitě měli mít, mně zase stačí si prostě vzít dlouhé kalhoty," myslí si.

Rizika plynoucího z nemocí si je vědomá, očkování ale nevěří. „Vím o tom, že přenášejí choroby. Očkování je ale drahé, může stát okolo patnácti stovek. Navíc si nejsem jistá, jestli to vůbec pomáhá," svěřila se obyvatelka Studnic. Většího výskytu cizopasníků si všimla. „Teď jsou prakticky všude. V lese je čekám a dávám si pozor, ale oni klidně zaútočí třeba na zahrádce nebo i ve městě," řekla.

MICHAL CHMELA