Pořadatelé připravili bohatý program, kde nechyběla módní přehlídka, workshop pro děti, soutěž o nejlépe sladěnou dámu a nejhezčí klobouk vyrobený žáky základní školy. Nechyběl ani kloboukový kvíz. „S manželem děláme vystoupení ve stylu třicátých let po celé republice. Tak jsme se rozhodli udělat něco většího i v Bučovicích s naším klubem důchodců, který má šikovné členy. Navíc je letos stoleté výročí založení republiky, takže je to ideální příležitost,“ přiblížila okolnosti vzniku akce pořadatelka Dagmar Procházková.

Kloboukové odpoledne nabídlo všem příchozím bohatý program. Návštěvníky vítají sborovým zpěvem členky klubu Přístav. Po úvodním slovu pak na řadu přichází módní přehlídky, při kterých elegantní modelky předvádí dobové klobouky a šaty z desátých, dvacátých a třicátých let dvacátého století. Každý model desítky přihlížejících odměňují potleskem.

Najít možného budoucího partnera přišlo na brněnské výstaviště jen přes šest stovek lidí. Největší československé rande tam uspořádali souběžně s festivalem Re:publika.
Seznamka pro 1918 lidí? Na Největší československé rande přišla jen třetina

Nutno říct, že ani návštěvnice a návštěvníci se nenechávají zahanbit. Většina z nich dorazila se stylovou pokrývkou hlavy. „Mnoho členek našeho klubu si klobouk uháčkovalo. Některé si je nechaly vyrobit a někdo i našel starý klobouk ve skříni. Chceme prostě předvést eleganci té doby,“ dodává Procházková.

Atmosféru první republiky umocňuje dobová swingová hudba. V přestávce mezi módními přehlídkami na nádvoří přijíždí na historických kolech manželé Klíglovi ze Svatobořic-Mistřína. Stylově oblečená dvojice projíždí mezi nadšenými diváky. Stanislav Klígl při jízdě na kole navíc hraje na flašinet.

Lidé uznale tleskají. „Je to nádherná akce. Já jsem si nechala k této příležitosti klobouk udělat od děvčat ze zdejšího květinářství. Nechala jsem to na nich, jen se držely tématu první republiky. Akorát si myslím, že mohlo přijít ještě více lidí,“ svěřuje se usměvavá Dobroslava Vašinová z Bučovic.

Historická tramvaj Caroline projela Brnem u příležitosti každoroční události Dopravní nostalgie.
Historické tramvaje, autobusy, trolejbusy. Brnem jely skvosty hromadné dopravy

Mezi účastníky nechybí ani zástupci mladší generace, kteří módu z první poloviny dvacátého století dokáží ocenit. „Je to určitě zajímavé i pro mou generaci. Líbí se mi většina předváděných modelů. Je to inspirující. Takové oblečení si člověk může obléct třeba na nějakou tématickou hudební akci,“ uznává například Jana Skříbková.

Na své si na akci přijdou i ti nejmladší. Společně tvoří v dětské dílničce papírové klobouky a origami.

O půl čtvrté pak odpoledne vrcholí přehlídkou prvorepublikových plavek a vyhlášením vítězů nejlépe vyzdobeného papírového klobouku z dílny bučovických školáků. Ocenění získává klobouk s názvem Kavárna.

Závěrečný ohňostroj festivalu Ignis Brunensis z brněnského hradu Špilberk.
Rozlučka s ohňostroji: trikolora zazářila nad Špilberkem, při melodii Ach synku