Neziskové organizace v celé České republice se letos budou potýkat s omezením rozpočtů kvůli snížení příspěvků od státu. O stovky tisíc korun přijde i vyškovská Knihovna Karla Dvořáčka. Musí tak zrušit nebo posunout některé plánované projekty.

Od města letos knihovna dostane o tři sta tisíc korun méně. „S ohledem na to, že letošní vyškovský rozpočet je v oblasti investic a příspěvků omezený, a hlavně s ohledem na zrušení dotace od státu určené na provoz knihovny, jsme museli po dohodě s jejím vedením přijmout úsporná opatření," vysvětlila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Zatímco v předchozím roce dostala knihovna z rozpočtu města devět a půl milionu korun, nyní je to podstatně méně. „Loni byly v celkové částce zahrnuty také peníze určené na konkrétní účely, tedy na navýšení platů zaměstnancům a nákup počítačů. Letos je příspěvek knihovně ve výši přes osm milionů osm set tisíc korun bez těchto účelových peněz. Město také muselo snížit příspěvek na provoz," doplnila Bezdomniková.

Běžný roční rozpočet knihovny je kolem deseti milionů korun. „Kromě peněz od vyškovské radnice dostáváme také příspěvek od Moravské zemské knihovny v Brně, který pokrývá naše regionální funkce. Přesto nakonec budeme mít letos o tři sta tisíc korun méně než v minulých letech," povzdechl si ředitel vyškovské knihovny Vladislav Raška.

Knihovna proto musela přijmout úsporná opatření. „Jedním z nich je například omezení provozu informačního oddělení. Návštěvníci se teď budou muset častěji obracet s dotazem k obslužným pultům. Rozhodli jsme se pro tento krok, protože lidé stejně mají o služby informačního oddělení menší zájem díky většímu využívání internetu," řekl Raška.

Knihovna se také prozatím musela vzdát některých plánovaných akcí. Třeba vytvoření místnosti pro teenagery. „Museli jsme také o rok odložit plánované malování a výměnu koberců. Spoustu věcí už jsme ale omezili v minulých letech, takže nyní těch možností už moc nezbývá," podotkl ředitel.

Vyškovská knihovna je se svými téměř pěti a půl tisíci registrovanými čtenáři největší v okrese. „Počet čtenářů sice v poslední době mírně klesl, zato se výrazně zvýšil počet těch, kteří knihovnu navštíví fyzicky nebo po internetu. Rozpočet na nákup nových knih, hudebních nosičů a časopisů nám naštěstí zůstal stejný jako loni, tedy osm set tisíc korun," dodal Raška.

Ostatních knihoven v regionu se podle současných informací krácení příspěvků nedotkne. Knihovna v Bučovicích, která je se svými devíti sty evidovanými čtenáři druhou největší v okrese, bude v tomto roce hospodařit se stejným rozpočtem jako dřív. „Žádali jsme sice radnici o navýšení částky na nákup knih, které neustále zdražují, bohužel ale dostaneme stejně jako loni sto čtyřicet tisíc korun. Na druhou stranu ale město ponechává ve stejné výši i příspěvek na provoz, což nás velmi těší," připomněla vedoucí městské knihovny v Bučovicích Renata Pavlíková.

Zcela jiná situace je v knihovně ve Slavkově u Brna. Tam ji totiž spravuje zámek. „Slavkovský zámek od města dostává balík peněz, a jak se pak přerozdělí, to zůstává čistě na jeho vedení. Nás se tedy odebrání dotací přímo nedotkne," zmínil vedoucí městské knihovny ve Slavkově u Brna Jiří Blažek.