Konkrétní termín zahájení prací ještě známý není. Ředitelství silnic a dálnic s nimi ovšem počítá. „Zatímco se v současné době pracuje na modernizaci dálnice D1 v okolí Brna, připravené už jsou i projekty, které počítají s opravami v okrese Vyškov," potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Nina Ledvinová.

Podle jejích slov se jedná o pětikilometrový úsek od nájezdu na dálnici u okresního města až po Komořany. „V opačném směru jde pak o šestikilometrovou část dálnice kolem Rousínova. V současné době ale zatím není jisté, jestli na opravy těchto úseků budou přidělené peníze ještě letos. To ukáží až následující měsíce," upozornila Ledvinová.

Dodala, že se v těchto případech nejedná o části velké rekonstrukce dálnice D1, ale jen o dílčí opravy.

Řidiči si každopádně přejí, aby byly opravy hotové co nejdřív. „Do Brna cestuji pravidelně několikrát týdně a místy mi auto na dálnici opravdu hodně skáče. Jsem proto ochotný se na pár týdnů v jízdě po dálnici omezit, jen když už pak bude jízda klidná a bez kolon. Časté opravy po malých úsecích mě totiž dokážou pěkně otrávit, asi jako každého řidiče," postěžoval si například Vyškovan Pavel Lukeš.

Kromě velmi frekventované dálnice na Brno využívá mnoho vyškovských řidičů také rychlostní silnici R46 ve směru na Olomouc. „Podle nového konceptu sestaveného ministerstvem dopravy má být tento úsek změněný na silnici první třídy s nejvyšší povolenou rychlostí 110 kilometrů v hodině," upozornil mluvčí ministerstva dopravy Roman Kluzák.

Ve hře je podle něj také varianta, že se nejvyšší povolená rychlost bude v různých úsecích lišit. „Předpokládáme, že v letošním roce prověříme silnici bezpečnostním auditem a na základě jeho výsledků vyhodnotíme, jestli bude případně možné v některých úsecích jezdit vyšší rychlostí, než zmíněných 110 kilometrů za hodinu. Pokud vláda schválí novelu zákona o pozemních komunikacích, mohli bychom případné změny zavést od příštího roku," upřesnil Kluzák.

Ministerstvo zatím nepočítá s tím, že by na silnicích pro motorová vozidla museli řidiči mít dálniční známku. „Výjimku ovšem můžou tvořit dřív zpoplatněné rychlostní silnice, což je i případ stávající silnice R46. Není vyloučené, že povinnost mít dálniční známku zůstane v tomto případě zachovaná. Nadále se ovšem samozřejmě počítá s mýtným pro auta nad tři a půl tuny," řekl už dříve mluvčí ministerstva.