To samé v reakci na usnesení nově učinila i firma EDP z Komořan, největší výrobce a vývojář výherních přístrojů a herních systémů ve střední Evropě. „Jsem přesvědčený, že společnou snahou lze docílit jeho redukce jako celospolečenského problému a omezení některých negativních společenských jevů, které jsou s hazardem spojené," uvádí hejtman Hašek v dokumentu.

Dopis od EDP, jehož kopii na požádání firma poskytla redakci Vyškovského deníku Rovnost, naznačuje, že se z problematiky stalo politicko-populistické téma. „Nelze než konstatovat, že díky několika aktivistům se stala v krátké době skoro celá republika odborníkem na hazard, aniž by kdy vstoupila do herny nebo kasina. Prostým zákazem určitého typu loterií a jiných podobných her se ještě nikdy nic nevyřešilo. Ba naopak, dává se tak prostor provozovatelům, kteří stojí mimo regulaci, tedy mimo zákon," stojí v něm. Upozorňuje také například na to, že závod zaměstnává zhruba 1 300 lidí z okresu.

Podle pracovníka controllingu EDP Martina Dobčáka, který se na tvorbě dopisu podílel, spočívá jeho smysl v reakci na záměr hejtmana učinit z kraje první český region, z nějž by se hazard prakticky odstranil. „Se záměrem účinně hazard regulovat souhlasíme, ale jeho úplný zákaz k vymýcení určitě nepovede. Naopak, kromě zmíněného vzniku černých heren povede také k podpoře těžko regulovatelného a nelegálního hraní na internetu," varoval.

Kromě toho, že se dopis objevil ve schránkách každého obecního a městského úřadu v kraji, chtějí představitelé firmy o věci debatovat také se samotným hejtmanem. „O schůzku jsme žádali koncem minulého roku, nicméně zatím k žádné nedošlo," zmínil Dobčák.

Zpětnou vazbu na vyjádření stanoviska tak zatím EDP obdrželo pouze od dvou obcí z Brněnska. Vedení Deblína odepsalo, že informaci bere na vědomí. Židlochovice se pak údajně vyjádřily v tom smyslu, že se vedení města bude zasazovat o úplný zákaz herních automatů a jiných podobných her na svém území.

V kontaktu je komořanský podnik s vedením Vyškova, v jehož místní části Dědice má dceřiné kasino. „Samotným dopisem jsme se ještě nezabývali, ale problematiku řešíme dlouhodobě," zmínil vyškovský místostarosta Karel Jurka.

Už od roku 2013 mapovala vedením radnice pověřená pracovní skupina hazard ve městě. „Měla už připravený výstup, ale nakonec byl hlavní závěr její činnosti takový, že je třeba počkat, s čím přijde resort financí. Ten totiž pracuje na novém zákoně o provozování hazardních her. Nemá smysl něco zavádět na lokální úrovni, když to může rozhodnutí vlády zanedlouho celoplošně změnit," podotkl vyškovský místostarosta.

O této skutečnosti se ve svých dopisech zmiňují také hejtman a vedení EDP. Návrh zákona nyní prochází připomínkovým řízením. Jeho záměr je jasný: zlepšená ochrana před patologickým hráčstvím, zkvalitnění státního dozoru nebo řádné zdanění všech forem hazardu.

Osvěta jako základ

Podle Jurky jakákoli prohibice nikdy nepřinese nic dobrého. „O tom svědčí i historie: dobrým příkladem je třeba zákaz alkoholu v Americe třicátých let. Stejně tak nikam nepovede jednoduše zakázat hazard. Takovou problematiku je třeba rozdělit na jednotlivé části a každou zvlášť zvážit a vyhodnotit. Nejdůležitější je zaměřit se na prevenci a osvětu," míní Jurka.

Připomněl také, že hazard je díky odvodům nezanedbatelným zdrojem příjmů pro městskou pokladnu, které se dají použít právě na boj proti patologickým jevům hráčství. „Peníze z automatů už nyní chodí například na podporu sportu, což lze také vnímat jako formu prevence," dodal místostarosta.

Řada vesnic navíc nemá příliš na co reagovat. „O dopisu jsem informoval zastupitelstvo a to bylo vše. Žádné automaty v naší vesnici nemáme, takže z naší strany není co řešit," podotkl například starosta Habrovan Radoslav Dvořáček.

Šéf tučapského obecního úřadu Miloslav Brandýs řekl, že dopis EDP má dobré argumenty. Jedním dechem však dodává, že každá mince má dvě strany. „Například nárůst černých heren v případě zákazu je docela reálný. I když žádný automat v Tučapech není, bydlí u nás dost lidí, kteří jsou v EDP zaměstnaní. Je to koneckonců největší zaměstnavatel v okrese," připomněl starosta Brandýs.