Kontroly na nepoctivé prodejce tak stále pokračují. „Ve zvýšené míře se dělaly hlavně právě do dubna, kdy jsme zároveň upozorňovali podnikatele, že by si měli vyřídit koncesní listinu na alkohol, což také mnozí z nich udělali. Od dubna zajišťujeme běžné kontroly podnikatelů, při kterých děláme i právě kontrolu prodejců lihovin. Musím říct, že díky tomu, že jsme o povinnosti plošně informovali starosty obcí a ti povinnost předávali dál jednotlivým hospodským, tak kontroly doposud neodhalily jediného podnikatele bez platného oprávnění," zdůraznila Otáhalová.

Názory na účinnost koncese se mezi podnikateli regionu rozcházejí. „O koncesi jsme už samozřejmě požádali. S jejím zavedením souhlasím. Sama se bojím, aby se neopakovala metanolová aféra. Když si teď kupuji nějaký alkohol, cítím se jistější," řekla třeba prodavačka Zdena Vyškovská.

Jde to obejít

Podnikatelka Markéta Oršelová, která provozuje vyškovskou hernu, si ovšem myslí, že povinnost v praxi příliš nepomůže. „Můj názor je jiný. Nechci říct, že je to úplně nekontrolovatelné, ale rozhodně to lze obejít," naznačila Oršelová.

Koncesi potřebuje každý obchodník, který prodává lihoviny, a dále všichni majitelé restaurací, hospod, barů a jiných podobných zařízení. Povinnost mít platnou koncesi mají nově také všechny spolky a občanská sdružení pořádající veřejné akce, jakými jsou například plesy nebo letní noci. „Účelem zavedení listiny je získání informací o prodejcích a výrobcích lihovin a přehledu o podnikatelích, kteří manipulují s lihovinami, což dřívější živnostenská oprávnění nebyla schopná přesně identifikovat. Podnikatelé měli třeba zaregistrovanou obchodní činnost, která zahrnovala prodej koberců, látek, dřeva, železa, včetně prodeje potravin, a nebylo tak možné vygenerovat podnikatele, kteří se zabývali výrobou, prodejem a manipulací s lihovinami," konstatovala Otáhalová.

Přesně určit, jaký počet podnikatelů regionu dokument stále nemá, je však složité. „Je totiž nutné si uvědomit, že podle právní úpravy účinné do 17. října minulého roku bylo možné líh a lihoviny distribuovat a prodávat v obchodní síti v rámci oprávnění k provozování volné živnosti Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách jedna až tři živnostenského zákona a v restauracích a zařízeních, poskytujících občerstvení. V obou případech se jedná o ohlašovací živnosti," prohlásil za odbor komunikace ministerstva průmyslu a obchodu Miroslav Kynčl.

O nadbytečnosti koncese se ovšem vyjadřují i další podnikatelé Vyškovska. „Je to zbytečná byrokracie, která ničemu nepomůže. Opakování té strašné alkoholové aféry si samozřejmě nepřeji, protože to uškodilo všem poctivým prodejcům, ale tohle není řešení," konstatoval vyškovský podnikatel, který nechtěl zveřejnit své jméno, aby nepoškodil svůj podnik.

Účinnosti koncesí příliš nevěří ani třeba Vyškovan Marek Hrzán. „O povinnosti jsem samozřejmě slyšel. Nemyslím si, že to něčemu pomůže. Je a bude to sice víc sledované, ale bohužel jsme národem, který si v obcházení pravidel doslova libuje. Když někdo chce, tak bude alkohol zase pančovat a nějaká koncese mu v tom těžko zabrání," zamyslel se Hrzán.

Novela o lihu

Minulý rok v říjnu vstoupila v platnost novela živnostenského zákona, podle níž smějí prodávat lihoviny pouze podnikatelé s udělenou koncesí. Ti měli šest měsíců na to, aby si o ni bezplatně zažádali na příslušném živnostenském úřadě. Důvodem byla především metanolová aféra a následná snaha mít lepší přehled o prodejcích alkoholu. Pokud podnikatel povolení nemá, ztrácí oprávnění k prodeji a riskuje udělení pokuty ve výši až jednoho milionu korun.

JAN JURÁK