Podle dokumentů Jihomoravského kraje, pod který silnice spadá, se jedná o téměř 3,5 kilometru dlouhý úsek od křižovatky I/50 se Špitálskou ulicí po křižovatku I/50 s Bučovickou. Okružní křižovatka vznikne namísto stávající pod Palackého náměstím. „Doprava je tam někdy už dost chaotická,“ zmínila slavkovská mluvčí Veronika Slámová.

S tím souhlasí i řidič Miroslav Pospíšil. „Místem projíždím často, ostatně stejně jako po celém průtahu. Někdy je to opravdu spíš chaos než plynulá jízda. A to nemluvím o stavu silnice. Takže za mě je zpráva o rekonstrukci víc než pozitivní,“ usmál se Pospíšil.

Výstavbu křižovatky, stejně jako opravu průtahu, bude mít na starosti kraj. „Za námi půjde vybudování parkovacích zálivů. Zejména ve Špitálské a Bučovické ulici už parkující auta dost brání provozu. Postaráme se také o opravu chodníků a po celé délce trasy umístíme LED osvětlení,“ popsal starosta města Michal Boudný.

Vyškovská synagoga je kulturní památka. Ilustrační foto.
Synagoga v centru? Unikát. Z novorománské stavby proto chtějí kulturní památku

Na průtahu vzniknou také osvětlené přechody s ostrůvky. „Přechodů s osvětlením bude dvanáct, z toho asi pět zcela nových. Bude se ovšem rušit ten u ulice Boženy Němcové. Je nebezpečný, auta najíždí do zatáčky a v ní do lidí. Posune se dál do ulice,“ vysvětlila Slámová.

Úpravy čekají i další tři křižovatky. Vzniknou na nich najížděcí pruhy. Konkrétně se jedná o křižovatku k Zelnici, dále Zámecké a Špitálské ulice a Lidické, Husovy a Bučovické.

Rekonstrukce podle odhadů vyjde na asi sto milionů korun. Kraj ji v polovině prosince zaregistroval do Integrovaného regionálního programu. „Teď čekáme na ministerstvo pro místní rozvoj, má zaslat potvrzení financování. Jenže kraje zaregistrovaly víc projektů, než je připraveno peněz. Konkrétně se jedná o dvou a půl miliardový převis. Takže je otázkou, zda na Slavkov vyjde,“ sdělil krajský náměstek pro dopravu Roman Hanák.

Předpokládá, že jasněji bude ještě v prvním čtvrtletí letošního roku. Jestli se ale letos s rekonstrukcí začne, to si zatím netroufl odhadovat. „Než vyřídíme stavební povolení, je možné, že s pracemi začneme až v roce 2020,“ zmínil Hanák.

Město začalo na soukromém pozemku Jiřího Krutílka s bagrováním.
Krutílek vs. město? Mimosoudní dohoda ve hře. Chci náhradu škod, říká zemědělec