„Navíc je postavená podle skutečných nároků restauračního provozu. Nachází se v ní spousta moderních přístrojů a učni tak hned od prvního ročníku vaří jako v klasických restauracích," vyzdvihla výchovná poradkyně a učitelka odborných předmětů Jana Kubínová.

Kuchyňka byla otevřená v květnu. Využívá ji zhruba dvacet žáků učebního oboru stravovací a ubytovací služby se zaměřením na kuchařské práce. „Byli nadšení nejen ze spotřebičů, ale i z toho, kolik místa v ní je. Jsou navíc velmi rádi, že jim odpadlo dojíždění a můžou se vyučovat v prostředí, které dobře znají. Řada z nich je na něj zvyklá od základní školy," sdělila Kubínová s tím, že na nákup vybavení přispěl i kraj.

Učně ostatních oborů ale žádné změny nečekají. Odborný výcvik cukrářů zůstává i nadále na kovárně v Račicích.

Výuka mladých dlaždičů a zedníků se pak koná především na stavebních zakázkách v okolí Vyškova. „Odborné učiliště je určené dětem se speciálními vzdělávacími potřebami. Ve třídách je snížený počet žáků, proto je zajištěný individuální přístup a intenzívnější opakování učiva. Oproti střednímu odbornému učilišti věnujeme víc času odbornému výcviku. V teoretické výuce je pak nezatěžujeme cizími jazyky," nastínila ředitelka školy Olga Gabrielová.

Zájemci se na školu můžou hlásit až do 31. srpna. „Rodiče s dětmi k nám přijdou a my je odkážeme do pedagogicko-psychologické poradny, která vyhodnotí, na jaké úrovni dítě je. Na základě jejího doporučení ho můžeme přijmout. A to až do věku šestadvaceti let," dodala Kubínová.