Pozemek byl do roku 2009 majetkem státu. „Jeho stav byl však naprosto neutěšený. V předchozích letech sice byla část plochy provizorně zpevněná, vysypaná štěrkem, ale pro návštěvníky a jejich pohyb však stále nebyla příliš komfortní," poukázala mluvčí Jihomoravského kraje, jemuž plocha už šest let patří, Eliška Holešinská-Windová.

Jak navíc zmínila ředitelka muzea Monika Pelinková, vadí už jen to, když prší. „Plocha tvořená kamínky je rozbahněná. Což bylo nepříjemné nejen pro nás, ale hlavně pro veřejnost," řekla Pelinková.

Právě špatný technický stav nádvoří přiměl kraj ve spolupráci s muzeem přistoupit k jeho rekonstrukci. Ta je nyní v plném proudu: štěrkopísek nahradí dláždění.

Jednou z výhod, kromě pohodlí návštěvníků, je i fakt, že se muzeu otevřou další možnosti při pořádání akcí. „Třeba součástí Muzejní noci jsou taneční vystoupení. Ta se musela konat v sále uvnitř. Ne vždy ale kapacitně pro množství přihlížejících stačí. Po vydláždění tak budeme moci některé akce pořádat při příznivém počasí i venku," je potěšená Pelinková. Dlážděný prostor navíc umožní i vjezd velkých aut.

Kdo by se ale těšil na plochu oživenou rostlinami, ten bude zklamaný. „Právě kvůli akcím a nutné obsluze muzea je potřebné, aby prostor zůstal volný jako dosud," vysvětlila krajská mluvčí.

Muzeum Vyškovska získalo na rekonstrukci příspěvek z rozpočtu Jihomoravského kraje v hodnotě víc než tří milionů tří set tisíc korun. Pokryje veškeré náklady na přípravu i realizaci stavby.