Ještě před měsícem přitom Správa železniční dopravní cesty, které nádraží patří, Deník Rovnost informovala, že s pracemi počítá až v příštím roce. „Některé už ale nesnesly odklad. Přestože na rok 2020 plánujeme komplexní rekonstrukci, nutné opravy jsme zahájili už nyní,“ uvedla mluvčí státní organizace Kateřina Šubová.

Dělníci se tak pustili zejména do úprav prostor pro cestující. „Jde například o opravy dlažeb, obkladů a omítek,“ uvedla Šubová. Změny se dočká i dřevěné oprýskané modré oplocení v prostoru za budovou. To už dělníci zcela obrousili. A také vyměnili vchodové dveře ze zadní i přední části objektu.

Ilustrační foto.
Cechmistr: Půlce bytů v Blansku hrozí otrava, kontroly komínů lidé podceňují

Jak Rovnost opakovaně informovala, opravy nádraží požadovali lidé z celého Vyškovska. A souhlasí s nimi i přespolní. „Jsem tady sice poprvé, ale vlakem cestuji celkem hodně a vyškovské nádraží na mě nijak zvlášť nezapůsobilo, rozhodně patří k těm horším,“ rozhlížel se v pondělí třeba Radim Sádlo z Břeclavi.

Kristejn sice s podnikáním na vyškovském nádraží končí, ale na výsledek renovace se těší. „Budu tu už jen týden, pak trafiku zavřeme. Po skončení prací se ale rád přijdu podívat na výsledek. Myslím, že i přes výtky to bude lepší, třeba nad vchodem zmizel starý a nevzhledný nápis Vyškov na Moravě,“ podotkl provozovatel trafiky.

Ilustrační foto.
Nové byty s pečovatelskou službou zabydlují nájemníci. Všechny jsou už obsazené

Správa železniční dopravní cesty v následujících letech počítá i s dalšími opravami na Vyškovsku. V roce 2022 se jich dočká horní nádraží v Křenovicích. Vyjdou na pětadvacet milionů korun a potrvají přibližně rok. Kromě Křenovic se podnik už o tři roky dřív zaměří i na stanici v Ivanovicích na Hané. Rekonstrukce za osmatřicet milionů zahrne střechy, krovy, vnitřní instalace a výměny oken a dveří.

Také na Blanensku se můžou lidé těšit na hezčí prostředí v budovách nádraží. V Adamově od srpna zahájí opravu střechy, komínů, klempířských prvků, prostor pro cestující a kamerového systému za zhruba 6,2 milionu korun. „V Blansku se zaměřujeme na opravu prosklené stěny, vstupů, oken a střechy včetně hromosvodu za asi 3,4 milionu. V místě pracujeme od července a skončíme v prosinci. Ve Skalici nad Svitavou pak opravujeme střechu, okna a dveře. Tam práce vyjdou na 4,8 milionu,“ vyčíslila Šubová.

Hezčí vlakové nádraží
• Současné práce na rekonstrukci železničního nádraží ve Vyškově potrvají podle odhadů do Vánoc.
• Náklady na letošní opravy ve Vyškově dosáhnou asi 1,4 milionu korun.
• Cestující musí kvůli opravám čekárny počítat s omezením. Momentálně v ní například téměř chybí místa k sezení.
• Rozsáhlejší rekonstrukce a modernizace budovy je v plánu na rok 2020.
• Podle předpokladů vyjde na 56 milionů korun.
• Do roku 2022 počítají železničáři v kraji s opravou 14 stanic.