Stavební práce v Bučovicích jsou stále v běhu. Bylo nutné hlavně postavit půdní vestavbu, ve které budou některé z tříd akademie sídlit. „Část pak bude také o poschodí níž. Museli jsme nechat postavit i šatny pro dalších sto dvacet dětí. Upravujeme i vnitřní prostory. Tam, kde byly původně byty, se bude vyučovat. Vznikají například jazykové a další menší učebny," přiblížil ředitel Jiří Vlček s tím, že kapacita školy se navýší o čtyři třídy. Celkem tak akademie pojme maximálně 120 studentů.

Akce už měla být skoro hotová, ale zdržela se kvůli odvolání některých firem při výběrovém řízení. I přesto se studenti obchodní akademie přestěhují na gymnázium už v následujícím školním roce. „Nejpozději pak 1. října. Záleží totiž, kdy se stihnou prostory zkolaudovat," sdělil Vlček s tím, že hotový bude v podstatě celý záměr. Kromě přístavby školní jídelny. Na oběd tak budou všichni studenti chodit jako dosud do budovy obchodní akademie. „A to minimálně ještě rok," upřesnil Vlček.

Od září čeká velká změna také na vyškovské studenty. Zdravotnické lyceum a obor zdravotnického asistenta se přesunou do prostor bývalého internátu v Komenského ulici, který je propojený s gymnáziem. „Podle plánu se má kolaudovat na přelomu července a srpna. Ale vše vypadá tak, že ji podstoupíme už začátkem července. Vnitřní prostory jsou připravené. Aktuálně doděláváme jen vnější zateplení a únikové bezpečnostní schodiště," popsal ředitel vyškovských sloučených škol Václav Klement.

Nové prostory pojmou osm tříd. Čtyři poslouží pro zdravotnické asistenty a čtyři pro lyceum. „Pokud předpokládám naplněnost po dvaceti studentech, pak jich jsme schopní pojmout sto šedesát," dodal Klement.

Součástí etapy je i vznik nového parkoviště. Firma se do něj pustí po ukončení úprav budovy. „Vznikne v areálu školy, kde nalinkují jednotlivá stání," informoval ředitel škol.

Zásadní změna čeká také vyškovské zemědělce. Nejenže budou v příštím roce poprvé maturovat na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti v Sochorově ulici, navíc získají i mnohem lepší podmínky pro praktickou výuku. „První ročníky otevírá už tři roky škola v Sochorově ulici. U nás pak závěrečné ročníky dobíhaly. Letos odmaturovaly poslední," přiblížil Klement.

ROKY CHÁTRAL

Pro studenty odborná škola upravuje část školního statku, kde se před lety běžně konala praktická výuka. Jenže od té doby statek chátral. „Když skončila samostatná zemědělská škola, přesunula se její výuka pod zdravotnickou. Se statkem ale nikdo nic nedělal, nevědělo se, co bude dál. Minimálně patnáct let se tak na něm nic neopravovalo. My ho tak dáváme z gruntu dohromady," přiblížil ředitel odborné školy Petr Hájek.

Oprav se dočkala okna, fasáda i zničený fóliovník, na statku zavedli elektřinu. „Chceme, aby se mohli studenti vzdělávat jak v rostlinné, tak živočišné výrobě. A myslím, že je teď u nás čekají mnohem lepší a plnohodnotné podmínky ke studiu," doplnil Hájek s tím, že v příštím školním roce otevřou jednu třídu, která pojme dvacet dětí.

Slučování škol vychází z takzvané optimalizace školství. K té vedly kapacitní, administrativní a ekonomické důvody.

Například obor agropodnikání měl ve Vyškově skončit úplně. „Naštěstí se potom uznalo, že by to byla škoda. Zemědělská škola je ve Znojmě, v Boskovicích byla zrušena. Ve Vyškově jde tak o jediný obor široko daleko," dodal Hájek.

25 milionů korun stály stavební úpravy na vyškovském gymnáziu. Přes milion směřovalo na odborné vybavení učeben, například na polohovatelná lůžka. V Bučovicích práce vyjdou na sedmnáct milionů.