„Nejstarší slivovice je z roku 2004. Své vzorky přivezli lidé hlavně z okolí, Rousínova, Viničných Šumic, Královopolských Vážan, ale i z Bučovic a Podivína,“ vyjmenovala jedna z organizátorek akce a loňské vítězka soutěže Dana Křížová.

Na rozdíl do jiných koštů, kde různé pálenky hodnotí odborná porota, vsadili v Olšanech na demokratičtější způsob. „Vzorky nejsou označené a hodnotí je všichni známkami jako ve škole. Je to dobré v tom, že si nemusíme brát servítky a klidně špatnou kořalku pomluvit,“ popsala účastnice soutěže Zdenka Jičínská, která přihlásila na košt svou hruškovici.

Vítězi letošního ročníku se nakonec stal s letošním vzorkem Vlastimil Koutný z Viničných Šumic v kategorii slivovic a Antonín Daněk z Olšan v kategorii ostatních pálenek. Do soutěže přihlásil svou meruňkovici z loňského roku.

A jaká by vlastně měla být podle vítěze koštu správná slivovice nebo jiná domácí pálenka? „Má být kulatá v ústech, rozhodně nesmí drhnout v hrdle. Pozná se bezpečně tak, že je výborná klidně i teplá,“ vystihl Vlastimil Koutný.

Reportáž z akce v pondělním vydání Vyškovského deníku Rovnosti