Hlavní sezona ve většině pálenic v regionu skončila a někteří majitelé slivovic, třešňovic, meruňkovic a dalších druhů ovoce v tekutém stavu se budou chlubit svými produkty. První příležitost budou mít za týden, v ivanovické místní části Chvalkovice na Hané.

„Máme připravenou akci nazvanou Štrúdlobraní a košt slivovice, která se uskuteční příští pátek. Jako osadní výbor ji pořádáme poprvé. Nebude se soutěžit jen o nejlepší slivovici, ale i štrúdl. Zatím se nám zájemci o účast příliš nehrnou, ale věřím, že se to změní. Sám jsem loni pálil, mám pocit, že byl dobrý rok," zval předseda chvalkovického osadního výboru Bohumil Čumpl.

Někteří provozovatelé palíren se na loňskou sezonu tak optimisticky nedívají. „Z pohledu výtěžnosti i kvality výsledných pálenek ji hodnotím spíš jako průměrnou. Chyba nebyla v ovoci, to bylo dobré, ale spíš v počasí," naznačil majitel pálenice a moštárny v Drnovicích Miloš Bastl.

Kvalitní ovoce

Uvedl třeba příklad švestek, u kterých došlo kvůli teplému podzimu k octovému kvašení. „Někteří pěstitelé je totiž podle svých tradic pálí až v lednu, což se kvůli teplu projevilo na kvalitě," přiblížil Bastl. Naopak velice dobré podle něj byly produkty, u nichž výrobci měřili kvas cukroměrem. „A také těch, kteří ho uchovávali v chladu, třeba ve sklepě," dodal.

Podle zahrádkářů sice nebyl uplynulý rok co do počasí nejlepší, protože bylo sucho, ale urodilo se velké množství kvalitního ovoce. „Z toho měla šanci vzniknout velmi dobrá pálenka. Třeba švestky byly krásně dozrálé," oponoval Bastlovi předseda slavkovského svazu zahrádkářů Jiří Svoboda s tím, že jakákoliv loňská kořalka, která se k němu dostala, byla vynikající.

Souhlasil s ním například i Karel Kopecký z Krásenska, který podle svých slov ochutnal poměrně dost loňských pálenek z různých druhů ovoce. „Snad všechny byly dobré. V dnešní době už myslím nikdo ani špatnou slivovici nedělá," je přesvědčený Kopecký.

Destilát ovlivňuje podle majitele pálenice z Drysic Rudolfa Klanici několik aspektů. „Důležité je, aby lidé měli kvalitní ovoce, ze kterého je potřeba vyrobit dobrý kvas. O něj se musí dobře starat, aby ho nenapadla plíseň. Je také nutné ho přiměřeně dosladit. To se dnes dělá automaticky, protože kvalita ovoce už není taková, jak byla dřív," naznačil Klanica. To odmítá třeba Čumpl. „Přílišnému doslazování bych se raději vyhnul. To už pak není slivovice," kroutil hlavou předseda chvalkovického osadního výboru.

Podle Bastla je mezi některými pěstiteli, kteří své ovoce zkapalňují, rozšířený ještě další nešvar dochucování trestěmi.

Obavy z trestí

„Sice to není podložené, ale je všeobecně známé, že se stávají situace, kdy si někteří soutěžící na koštech tímto způsobem upravují své produkty. Je velmi těžké poznat, které byly upravené, a které ne, takže hodnocení nemusí být úplně spravedlivé. Proto nejsem přílišným zastáncem těchto akcí," vysvětlil Bastl.

Příliš jim neholduje ani Kopecký. „Sám slivovici nepálím. I když v místě, kde bydlím, je takových jako já málo. Pálenku mám rád, košty ale navštěvuji pouze výjimečně, protože sám nepřispívám vzorky a necítím se na to, abych někoho hodnotil, zase tak moc tomu nerozumím," přiznal obyvatel Krásenska.

Zatímco se uplynulá sezona, co se týká pálení, spíš povedla, do blízké budoucnosti se odborníci dívají s obavami. Na vině je počasí. „Pokud začnou stromy pučet a potom pomrznou, může to ovlivnit celou budoucí úrodu. Je ale pravda, že takové starosti míváme každý rok," potvrdil Klanica.

Obavy neskrývá ani Svoboda. „Pořád čekáme, jestli začne mrznout, ale předpovědi jsou stále nepříznivé. Pokud přijdou mrazy třeba až v květnu, veškerá budoucí úroda pomrzne. Stejně nepříznivě bych to ale viděl i v případě, že by nemrzlo vůbec. Pak hrozí, že vegetace začne příliš brzy a včely nestihnou květy opylovat. Mohlo by to také znamenat přemnožení plísní, různých chorob a jiných škůdců, takže bychom museli rostliny mnohem víc ošetřovat chemickými postřiky," neskrýval obavy slavkovský zahrádkář.