Ještě před vánočními svátky tak byli svědky toho, jak zastupitelé schválili spolupráci města s investorem. Což ovšem není rozhodující stupeň v administrativním procesu směřujícímu k výstavbě. „V této smlouvě o spolupráci investor nabízí, že do infrastruktury v okolí Kounicova dvora investuje asi sedm milionů korun. To je velký nadstandard a pro Slavkov jedině dobře. Nejsme v situaci, kdy schvalujeme nějakou stavbu. To je věc stavebního úřadu," připomněl starosta města Michal Boudný.

Stavebníci mají v současnosti kladná vyjádření od všech dotčených orgánů a jediné, co jim chybí, je stavební povolení. „Nám vlastně nezbývá nic jiného, než smlouvu schválit. Kdybychom tak neučinili, nedocílíme ničeho jiného, než že město ochudíme o několik milionů. Investor stejně bude stavět, pokud získá povolení," připomněl zastupitel Dušan Jakoubek.

Za zelené město

Konečný verdikt tedy vyjde ze stavebního řízení. Jeho účastníky se stane jak investor, tak město a také nedávno založený Spolek za zelený Slavkov a Kounicův dvůr.

Slavkovský místostarosta Petr Kostík zdůraznil, že zástupci radnice budou hájit zájmy města i jeho obyvatel. „Mnoho věcí se za dobu trvání této kauzy už vyjasnilo a domluvilo. V poslední době se uskutečnily schůzky jak mezi investorem a námi, tak mezi námi a Zeleným Slavkovem. S investorem jsme se definitivně dohodli například na snížení počtu bytů na šedesát, na změněném stylu stavby nebo na přeložení parkovacího domu pro komplex z východní strany prostranství na západní. Na jednání se zástupcem nové organizace mimo jiné padl požadavek, aby město část pozemků na Kounicově dvoře od investora vykoupilo. Chtěl bych připomenout, že s něčím takovým musí souhlasit dvě strany," řekl Kostík.

Na zasedání zároveň vyzval právního zástupce Spolku, aby předstoupil s definitivním stanoviskem. Zástupce se nicméně nedostavil.

Nepřítomná byla i předsedkyně Spolku a nově také zastupitelka Ilona Hrbáčková. Ta se vyjádřila formou dopisu, který přečetla její stranická kolegyně za hnutí ANO 2011 Dagmar Živníčková. V něm mimo jiné sdělila, že stavba by měla být v souladu s územním plánem a zákonem. Poznamenala, že nebyla seznámená s projektem pro stavební povolení a jinými podklady, proto o bodu nemůže hlasovat. Zároveň o předložení těchto dokumentů zažádala.

Na to reagoval starosta Boudný zmíněnou připomínkou, že se neschvaluje stavební povolení, což náleží úředníkům města. „Co se týče projektové dokumentace a dalších dokumentů, každý má možnost zajít na příslušný odbor či úřad a nechat si je předložit a vysvětlit," doplnil Kostík.

Výtky k plánu

Kritika Slavkovanů přítomných na zasedání zastupitelů se obrátila krom jiného znovu na územní plán schválený před několika lety, který učinil z Kounicova dvora místo pro zástavbu. „Územní plán se tehdy dlouho projednával a každý ho mohl připomínkovat. Na veřejné zasedání v kině se ovšem tehdy dostavilo devatenáct lidí," připomněl starosta Boudný.

Záměr vybudování komplexu na místě bývalého panského dvora čelí kritice obyvatel už tři čtvrtě roku. Vzniklo několik petic, které uvádějí důvody, proč stavba zhorší kvalitu života lidí žijících v přilehlých ulicích.

A totiž, že stavba údajně zkomplikuje už tak problematickou likvidaci dešťových a odpadních vod v místě, že příliv nových obyvatel a aut přinese velkou zátěž na místní infrastrukturu, nebo že nebude dostatek míst pro parkování aut, která sezónně zaplňují plochu dvora kvůli nedalekému koupališti.

Jednatel firmy SKR Stav Ivo Skřivánek už dřív několikrát pro Vyškovský deník Rovnost prohlásil, že výstavbou se plochy nepropustné pro dešťovou vodu nerozšíří a že projekt zajišťuje dostatek parkovacích míst.