„Je dost možné, že bude nejhorší v historii našeho koupaliště. Pokud se tedy nestane během následujících dní zázrak," poznamenal ředitel slavkovských technických služeb, které spravují slavkovský bazén, Radoslav Lánský.

Situaci nehodnotí o moc lépe ani ve Vyškově, kde byl lidem k dispozici i krytý bazén. „Zatím neděláme žádné předčasné závěry, ale je jasné, že sezona nebyla nejlepší," zhodnotil vedoucí vyškovského aquaparku Jaroslav Hastík.

Zatímco ještě nechtěl mluvit v číslech s tím, že sezona neskončila, Lánský už nyní ví, že pro Slavkov jsou mizerná. „Návštěvnost u nás byla v červnu kolem pěti tisíc lidí, v červenci jich přišlo dvanáct tisíc a v srpnu zhruba tři a půl tisíce, což je katastrofální," podotkl.

Z celkové kapacity čtyř a půl tisíc lidí, kterou slavkovské koupaliště má, denní návštěvnost podle něj dosahovala maximálně patnácti set. Nejvíc jezdilo Brňanů. „Největší problém je pro nás to, že i když počasí není příznivé, nemůžeme si dovolit zavřít a musíme být stále v plném provozu. Chceme udělat nějaké drobné úpravy, ale vzhledem k tak špatné sezoně to z finančních důvodů nebude možné," posteskl si Lánský.

Vzhledem k tomu, že lidé obecně chodí k vodě, až když teploty dosáhnou třiceti stupňů, úbytek návštěvníků hlásí i další koupaliště regionu. Například nejhorší sezonou za uplynulých deset let bude ta letošní zřejmě pro Bučovice, kde ji navíc zahájili se zpožděním. „Kvůli vandalům, kteří poničili fólie na bazén, a technickým opravám jsme neotevřeli mezi prvními, což se na návštěvnosti zřejmě také podepsalo," naznačil vedoucí bučovických sportovních zařízení Jaroslav Hrabovský.

V Moravských Málkovicích sice opravy stihli dokončit včas, ani to ale nepomohlo. „Můžu potvrdit, že letošní sezona se opravdu nevydařila a doufáme, že ještě trochu zasvítí slunce a situace se alespoň mírně zlepší," přál si málkovický starosta František Přikryl.

Že počasí opravdu nelákalo ke koupání venku, potvrdil třeba student vyškovského gymnázia Martin Neubauer. „Za celé prázdniny jsem byl na koupališti jen jednou, a to ve Vyškově. Nemám na to moc času a příliš mě to ani neláká, největším důvodem však bylo špatné počasí," potvrdil Neubauer, kterého k návštěvě bazénu nepřiměly ani několik dní panující tropy.

MARTINA RAČANSKÁ