Průtahy způsobily problémy s výkupem pozemků. „Chyběl nám jeden, který byl majetkem státu. Ke konci loňského roku se nám ho ale podařilo převést na obec. Teď už jsou tedy všechny, po kterých trať vedla, v našem vlastnictví," potvrdil kozlanský starosta Karel Pospíšil.

Zatím jsou přípravy ve fázi územního řízení, po jehož ukončení budou Kozlanští žádat o stavební povolení. Cyklostezka bude podle slov starosty dlouhá dvanáct set metrů a povede z centra obce podél rostěnického potoka kolem budovy bývalých drůbežáren. Skončí za rybníkem u silnice druhé třídy z Bohdalic na Bučovice.

Začínat bude u domu s popisným číslem 36. „Od vesnice po drůbežárnu bude také osvětlená. Dál pak uvidíme podle poptávky. Chceme tam natáhnout i vodovod a kanalizační těleso. Před rybníkem, kolem kterého trasa povede, by totiž v budoucnu měla vyrůst čistírna odpadních vod," doplnil Pospíšil.

Celou akci Kozlanští zaplatí z obecního rozpočtu. „Vejít bychom se měli pod osm milionů korun," řekl starosta a dodal, že by byli rádi, kdyby cyklostezka byla hotová do podzimu, aby ji mohli do zimy vyzkoušet.

V některých místech by měly být také informační panely o bývalé cukrovarské trati. „Je možné, že dělníci při stavbě cyklostezky vykopou železniční pražce. Někde totiž ještě zůstaly," uvedl Vladimír Pavlík, který ke konci loňského roku natočil o cukrovarské úzkokolejce film a Kozlanským pomáhal s určením její trasy.

Podle Pavlíka by bylo dobré, kdyby cesta vedla po celé délce zaniklé trati. „Zřejmě by to ale trvalo dlouho a je otázkou, jestli by se obcím vůbec podařilo vykoupit všechny pozemky. Určitě by to ale nebylo špatné," řekl Pavlík.