Nyní ji tvoří hlavní část a boční křídlo. To bývalo delší a celý areál byl uzavřený do podoby hospodářského dvorce. „My tak trochu navazujeme na historii. Chceme prodloužit asi o deset metrů boční křídlo a ve dvoře vybudovat přístavbu. Do té přesuneme kuchyni s jídelnou a v téměř celém bočním křídle i s jeho prodlouženou částí vytvoříme prostory k ubytování. Nevýhodou budovy je totiž nižší ubytovací standard. V dnešní době menší pokoje a sociální zařízení na chodbě především náročnějším skupinám nevyhovují," vysvětlila vedoucí krásenské pobočky Lipky Zdeňka Jičínská.

Vedení vesnice záměr podporuje a také se na něm podílí. Aktuálně je akce ve fázi zpracovávání projektové dokumentace pro stavební povolení na přístavbu. „Se spoluprací na rekonstrukci jsme souhlasili s tím, že nové prostory částečně poslouží i nám jako obci a obyvatelům. Například toalety využijí i sportovci navštěvující přilehlé hřiště. Vzhledem k tomu, že se v místě budou vařit obědy, může dodávky využít i naše školka. Okolo Rychty pořádáme také různé kulturní akce, vznikne zázemí, které můžeme využít jako sklad," popsala starostka Hana Šíblová.Rychtu čeká prodloužení bočního křídla a přístavba.

Prodloužení bočního křídla architektonicky naváže na stávající budovu. „Svou konstrukcí a použitými materiály bude evokovat hospodářské stavení. I výška dvorní přístavby bude taková, aby dominantou celého areálu stále zůstala hlavní budova s mansardovou střechou. Práce se dotknou i vnitřních prostor bočního křídla. Současné pokoje se kompletně přebudují a stávající kuchyně se přestaví na ubytovací prostor," popsala Jičínská.

Podle předběžných propočtů na základě studie by akce měla vyjít přibližně na třicet milionů. „Jako obec bychom na takovou akci nenašetřili. Počítáme s evropskými dotacemi. Vzhledem k tomu, že začíná další programové období, nejsou ještě zveřejněné všechny potřebné informace a kritéria plánovaných výzev. Dokončujeme tak stavební dokumentaci, abychom byli připravení a mohli projektovou žádost podat do první vhodné výzvy," zmínila Šíblová.

Doufají také v podporu Jihomoravského kraje. „Už nyní zaplatil stavební dokumentaci," dodala Jičínská s tím, že pokud vše půjde podle plánů, mohla by část stavby začít v roce 2017.

To, že se kolem Rychty něco děje, však mohli lidé zaznamenat už v těchto dnech. Součástí prací je i záchranný archeologický výzkum. „Ten je povinný ze zákona. Využili jsme toho, že jsme získali dotaci na projektovou dokumentaci. Z peněz jsme tak mohli zaplatit i archeologickou firmu. Čímž jsme si zjednodušili práci, jelikož se nebudeme muset průzkumem zdržovat při samotném začátku stavby," vysvětlila Šíblová.Rychtu čeká prodloužení bočního křídla a přístavba.

Archeologové obsadili plochu bývalého dvora budovy. „Vzhledem k tomu, že víme, jak byla využívaná, měli jsme určitý předpoklad, na co narazíme. V minulosti v místě bývaly různé stavby, například stáje, sklepy s ledem, které sloužily jako lednička. Objevili jsme také pokračování obvodových zdí, které jsme zařadili do osmnáctého století," popsal za společnost Archaia, která má výzkum na starosti, Václav Kolařík.

Co se týká středověkého osídlení, ani to archeologové nevyloučili. „Našli jsme pouze pár střípků, ke kterým se nám nepodařilo dohledat související objekty. Byli jsme na velmi malé ploše, ale hned vedle je kostel ze čtrnáctého století, takže je jasné, že Krásensko v té době osídlené bylo. Není vyloučené, že se v budoucnu na místo ještě vrátíme, a podíváme se i do okolí severního křídla," řekl Kolařík.

střípky z Rychty

Střepy, jež archeologové za Rychtou našli, mají stále u sebe. „Nálezy vždy směřují do příslušných muzeí. Zatím ale jsou součástí zpracovávaného výzkumu. Jakmile bude ukončený, poputují do Muzea Vyškovska," ujistil Václav Kolařík.