Lidé se sejdou příští středu v šest hodin večer v hospodě Na Hasičce. „Naším cílem je vytvořit z rybníčku přírodní koupaliště a zároveň zachovat přírodní hodnotu tohoto území. Protože jde o místo, které máme rádi a slouží nám všem, chceme s lidmi diskutovat o připravovaných úpravách a jejich představách, jak by zrevitalizovaný rybníček mohl vypadat," vysvětlila krásenská starostka Hana Šíblová.

Setkání by navíc mělo přinést podrobnější obsahový i časový harmonogram jednotlivých prací, které obec zvládne udělat svépomocí.

Peníze poskytne obci Nadace VIA. Z dvanácti projektů z celé České republiky, které se dostaly do užšího výběru, se Krásensko umístilo na prvním místě.

Vodu do krajiny

Projekt má několik základních cílů. „Revitalizace pomůže vrátit vodu do krajiny, přitom obnovíme jak rybníček, tak mokřadní biotopy, kde se vyskytují chránění živočichové, například čolek horský nebo skokan hnědý," upozornila Šíblová.

Koupaliště bude zároveň sloužit k ekologické výuce. Té se ujme zdejší pobočka ekologické organizace Lipka. „S obcí spolupracujeme dlouhodobě, nejen při brigádách, ale i dalších věcech, které se týkají životního prostředí. Doufáme, že tento projekt nám pomůže spolupracovat ještě úžeji," podotkla už před časem vedoucí pracoviště Rychta Krásensko Zdeňka Jičínská.

Vedení obce plánuje do revitalizace co nejvíc zapojit místní obyvatele, protože díky tomu dokáže ušetřit značnou část nákladů. „Ostatně to je i jedna z podmínek čerpání dotace. Už jsme tam měli několik brigád, další se ještě budou konat. Práce mají být hotové letos," dodala starostka. Velmi nápomocní jsou i místní dobrovolní hasiči. Ti už vyčistili a prokopali hráz, aby se rybník mohl začít pomalu vypouštět.